Idrettsverden sørger over Mandela

Også idrettens verden er i sorg etter at Nelson Mandela døde. Han forsto idrettens symbolverdi bedre enn de fleste og brukte den til forsoning.

Sør-Afrika var bannlyst fra internasjonal idrett under apartheidregimet, mens Mandela i 27 år satt fengslet på Robben Island og andre steder. Etter løslatelsen i 1990 bidro han til at idrettsboikotten ble opphevet selv før regimeskiftet var fullført.

Sørafrikanere fikk delta i Barcelona-OL i 1992 og i kvalifiseringen til fotball-VM i 1994, men det var som Sør-Afrikas første svarte president at Mandela virkelig brukte idretten i det godes tjeneste.

Rugby var de hvites foretrukne idrett, og landslaget med kallenavnet Springboks («Springbukkene») var et symbol på mindretallets undertrykkelse av de svarte i landet. Mandela fortalte i sin selvbiografi at han og de andre fangene på Robben Island alltid håpet at Springboks skulle tape.

Det var derfor et bevisst valg da Mandela før og under rugby-VM på hjemmebane i 1995, året etter at han ble president, valgte å opptre som Springboks' største supporter.

Han stoppet et forslag om å forby det forhatte Springbok-symbolet, han møtte spillerne og oppmuntret dem, og han møtte på kamp ikledd Springbok-trøye med lagkaptein François Pienaars navn. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2