Petter Northug jr. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
Petter Northug jr. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

TV 2s langrennsekspert: – Northug er ikke god nok for Norges førstelag

Odd-Bjørn Hjelmeset er sikker på at Petter Northug vrakes og går for andrelaget på søndag.

Lillehammer (TV 2): På søndag gjennomføres sesongens første stafetter i langrenn. Vanligvis er det Petter Northug som er ankermann for Norges førstelag, men det kommer ikke til å skje denne helgen, sier langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Jeg tror at Petter Northug for første gang siden Falun 2008 blir vraket. Han blir vraket fordi han ikke er god nok fysisk. Han er mer enn god nok til å spurte. Jeg tror ikke den har tapt seg. Men i disse krevende løypene i Lillehammer blir han gått ifra i motbakkene. Jeg tror han gjør det lurt i å være på andrelaget eller tredjelaget, sier Hjelmeset.

Følg lørdagens 10 km kvinner og 15 km menn i vårt livesenter fra kl. 09.30!

– Hva tror du Northug tenker om det?

– Det tror jeg gir ham masse motivasjon. Han liker absolutt ikke å være på andrelaget. Han liker å være i fokus, og han liker å avgjøre stafetter. Men per dags dato er han ikke i god nok form. Da er det bedre for ham å gjøre et bra løp enn å bli ydmyket og gått ifra, sier Hjelmeset.

Les: Krogh vil være ankermann selv om Northug er med

– Irriterer seg grenseløst
Sist Petter Northug gikk ankeretappen for Norges andrelag var i Falun i februar 2008. Da slo han Tord Asle Gjerdalen, som gikk for førstelaget, og Tyskland i spurten.

Hjelmeset tror ikke Northug er fornøyd med situasjonen.

– Han irriterer seg nok grenseløst, og han irriterer seg nok over at jeg sier det. Men Petter begynner å bli litt mer fornuftig, og han tenker rasjonelt. Han skjønner at denne stafetten ikke betyr all verden. Det er OL som betyr noe, sier Hjelmeset.

Les: Northug med nytt stikk i retning Jacob Lund
Les: Sundby: – Jeg er glad Northug ikke er i toppform

Northug går ankeretappen i OL
Og i Sotsji er ikke langrennseksperten i tvil om hvem som skal avslutte stafetten for Norge.

– Jeg er ganske sikker på at Petter går siste etappe i OL, og det er det som er viktig. Han trenger alt han kan få for å komme seg i form. Han trenger å bli sliten før han reiser til høyden, sier Hjelmeset.

Han er overrasket over antallet renn Northug har gjennomført i det siste.

– Han har gått flere renn enn jeg hadde trodd, så nå begynner han å få seg en base. Northug får nok prøve seg litt i Davos, og så er det mulig han går La Sgambeda for å få et litt lengre renn i skøyting. Jeg tror opplegget han har frem mot OL er fantastisk bra, sier Hjelmeset.

Kan vinne for andrelaget
Selv om Northug går for andrelaget er det ikke utelukket at han kan gå til topps. Med rolig tempo på siste etappe kan det være duket for Northug-show i finalen.

– I stafetten på Sjusjøen for to år siden kom det åtte lag inn sammen. Det lekte han seg til seier. Hvis det blir mange lag inn vil jeg ikke sette pengene mine på at noen greier å slå Petter. Det kan bli en fantastisk følelse for Petter å peke nese til alle forståsegpåerne, sier Hjelmeset.

PS! Hjelmeset tror Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby går henholdsvis 2. etappe og 3. etappe for førstelaget. Golberg/Jespersen går første etappe, mens Røthe/Krogh blir ankermann.