rooney england
rooney england
France's forward Franck Ribery (Foto: David Vincent/Ap)
France's forward Franck Ribery (Foto: David Vincent/Ap)

Slik kan Brasil, England og Nederland havne i samme VM-gruppe

Seedingsgruppene er klare, og én europeisk nasjon står foran et mareritt.

Frankrike kan foreløpig puste lettet ut. Tidligere har man trodd at Frankrike kunne havne i gruppe to i fotball-VM, men da seedingsgruppene tirsdag ble offentliggjort befant franskmennene seg i gruppe fire sammen med de øvrige europeiske landene.

Dermed har Frankrike de samme premisser som de øvrige europeiske landene for å havne i gruppe to.

Trekning før trekningen
Ifølge TV 4 har FIFA bestemt at ett av de ni lagene i den fjerde gruppen havner i gruppe to etter loddtrekning. Det blir en loddtrekning det handler om ikke å vinne, ettersom laget som flyttes fra gruppe fire til gruppe to kommer til å trekke både europeisk motstand og en motstander fra gruppe 1.

Om for eksempel England blir trukket ut, kan Roy Hodgsons menn med maks uflaks komme i gruppe med Brasil, Mexico og Nederland.

Maks to europeiske lag i hver gruppe
Det kan imidlertid ikke bli trukket tre europeiske lag i samme gruppe, skriver BBC.

Dersom England flyttes til gruppe to, som består av sju afrikanske og sør-amerikanske lag, vil de møte enten Brasil, Argentina, Colombia eller Uruguay.

Sveits, som vant Norges gruppe i VM-kvalifiseringen, er blant de åtte toppseedede lagene i fredagens trekning av sluttspillet i Brasil.

Sveitserne er toppseedet sammen med Brasil, Spania, Argentina, Belgia, Colombia, Tyskland og Uruguay. Det betyr at de ikke kan møte noen av dem i gruppespillet.

Øvrige seedingsgrupper er basert på geografiske kriterier, for så langt som mulig å hindre at lag fra samme kontinent møtes i gruppespillet.

Men laget som taper loddtrekningen i gruppe to risikerer altså å møte Brasil eller Argentina, samt en annen europeisk toppnasjon. England, Nederland, Italia og en rekke andre store fptballnasjoner har med andre ord all grunn til å skjelve foran fredagens trekning.

Gruppe 1: Brasil, Spania, Argentina, Belgia, Colombia, Tyskland, Sveits, Uruguay.

Gruppe 2: Elfenbenskysten, Ghana, Algerie, Nigeria, Kamerun, Chile, Ecuador.

Gruppe 3: Japan, Iran, Sør-Korea, Australia, USA, Mexico, Costa Rica, Honduras.

Gruppe 4: Bosnia-Herzegovina, England, Frankrike, Hellas, Italia, Kroatia, Nederland, Portugal, Russland.

(TV 2/NTB)