norlingPK000000
norlingPK000000

Norling mottatt som en helt av Brann-fansen

Rikard Norling (42) ble presentert som Branns nye hovedtrener til høylytt sang og jubel.

Ved lunsjtider tirsdag signerte Norling en treårskontrakt som gjør ham til hovedtrener i klubben ut 2016-sesongen.

Og i kveld kunne Brann-ledelsen stolt presentere den svenske suksesstreneren på en pressekonferanse på Brann Stadion – foran en fullsatt sal med spente journalister og feststemte supportere.

Norling ble møtt med høylytt sang og stående applaus da han entret podiet, og da greide naturligvis ikke svensken å unngå å trekke på smilebåndet.

– Hva skal jeg si, Roald? Det føles som jeg er kommet riktig, gliste Norling henvendt til daglig leder Roald Bruun-Hanssen.

– Jeg takker så «hemskt mycket» for alle sanger, alle lys og alt som dere har forberedt for å vise dere fra deres beste side.

– Vakker, offensiv fotball
Norling er kjent som en karismatisk og emosjonell trener i Sverige. Nettopp det følelsesmessige aspektet matcher godt med det bergenske lynnet.

– Jeg er fullt klart over at alt dette innebærer noe i den andre enden. Denne lidenskapen bygger på at man ønsker å se noe vakkert ute på fotballbanen, noe som er tydelig offensivt, og at man vinner på egne grep.

Allerede onsdag fortsetter arbeidet med å sette sammen spillertroppen og staben foran neste sesong. Og 42-åringen gleder seg til å ta fatt på første trening i sin nye klubb.

– Jeg var nede i garderoben tidligere i dag, og bare lengter etter å se spillerne sitte der inne i treningstøyet sitt, klare til å gå ut og slå sine første pasninger, sier Norling.

– Målsettingen er å gjøre dem så bra som de overhodet kan bli, at de elsker å vise seg frem på stadion foran alle sammen, og kjenner seg som ekte fotballspillere. Da har jeg lykkes bra, sier Norling.

På direkte spørsmål fra salen om målet er å vinne titler med klubben, svarte Norling:

– Ja, det ville vært bedrøvelig om jeg satt her og sa noe annet.

Lang prosess
Branns styreleder Mette Nora Sætre innledet pressekonferansen med å fortelle at klubben nedsatte en arbeidsgruppe i jakten på ny trener. Etter en utsilingsprosess satt gruppen til slutt igjen med en kort liste.

– Og på toppen av den listen, der satt Rikard, sier Sætre.

Daglig leder Roald Bruun-Hanssen bekrefter at Norling ble ansatt etter en lang og intens prosess de siste ukene.

– Vi var først og fremst på jakt etter en merittert og erfaren trener, som har vist at han holder et faglig høyt nivå og står for en offensiv fotball som vi vet at publikum er veldig opptatt av skal komme inn.

Også Norlings CV og vilje til å satse på ungdommen var viktige kriterier bak Branns valg.

– Alle disse forventningene fikk vi samstemt hos Rikard Norling, sier Bruun-Hanssen.

Elleville tilstander på Brann Stadion:

773989

Skyhøye forventninger i Bergen
Foran pressekonferansen tente Brann-supporterne opp bluss, og da Norling dukket opp ønsket de ham velkommen med en egen Norling-sang.

– Forventningene er kjempestore. Det er rene vekkelsesstemningen i Bergen. Det å få hit en trener som faktisk har oppnådd noe, som har meritter å vise til, det tror jeg gjør at bergenserne går bananas, sa Bergens Tidende-journalist Anders Pamer til TV 2 foran pressekonferansen.

Etter det TV 2 erfarer skal Norlings årslønn ligge på rundt tre millioner kroner, noe som er en dobling av lønnen Norling hadde i Malmö på rundt 1,4 millioner.

Norling har tross sin lave alder en lang karriere som fotballtrener bak seg – en karriere som begynte som ungdomstrener i Brommapojkarna helt tilbake i 1992. Etter flere mindre verv førte han i 2005 AIK til opprykk fra Superettan, og tok sølv i Allsvenskan allerede året etter.

I 2011 tok han over Malmö FF. Der ble det bronsemedaljer i 2012.

Tok gull og sa opp
Rikard Norling ledet så klubben til gull i Allsvenskan denne sesongen, men sa overraskende opp jobben i forrige uke til tross for triumfen.

Bakgrunnen skal ha vært at 42-åringen kom ikke overens med klubbens sportssjef Per Ågren. Ifølge Aftonbladet stemplet Norling sportssjefen som inkompetent, noe som umuliggjorde et videre samarbeid.

– Om resultatene hadde dalt neste sesong, da hadde Rikard fort røket ut. Han opplevde at han ikke kunne styre utviklingen i en retning han selv kjente seg trygg med, sier en kilde nær klubben til avisen.

Og i Malmö skjønner man fortsatt ikke hvordan Norling kunne velge bort en tilværelse i Skåne til fordel for Bergen og Brann.

– Jeg har vanskelig for å forstå at han kunne forlate Skandinavias beste klubb, som han dessuten lyktes godt i, sier administrerende direktør Per Nilsson til TV 4.

– Respekt for Malmö FF
På tirsdagens pressekonferanse fikk Norling spørsmål om hvorfor han valgte å gå fra Malmö til Brann – et klubbskifte som i hjemlandet betraktes som et steg ned for treneren.

– Jeg har stor respekt for Malmö FF. Jeg vet veldig godt hva Brann står for, det er en stor klubb, og jeg kjenner at jeg var åpen for alternativer. Da Roald (Bruun-Hanssen) kom og tok grepet om meg, så holdt det for meg til å kjenne at dette var riktig for meg, sier Norling.

Brann er for tiden på leting etter en ny sportssjef etter at Rolf-Magne Walstad, som i praksis fungerte som sportssjef i klubben, sa opp i november.

Se hva Branns Amin Askar mener om Branns nye trener:

773539

Slik vurderer Davy Wathne den svenske suksesstreneren:

773427