En av fem nøyer seg med å bare se på bilen før de kjøper   og dropper prøvekjøringen. Det synes ikke Brooms bilekspert er særlig smart.  (Foto: Scanpix)
En av fem nøyer seg med å bare se på bilen før de kjøper og dropper prøvekjøringen. Det synes ikke Brooms bilekspert er særlig smart. (Foto: Scanpix)

En av fem dropper å prøvekjøre før de kjøper bil

– Overrasker meg ikke veldig – men jeg synes det er litt synd.

Å prøvekjøre bil før du kjøper den, er vel både morsomt – og viktig? Vel, det vil nok mange bilinteresserte mene, men faktum er at svært mange ikke bryr seg om å faktisk kjøre bilen før vi slår til.

Årets store bilundersøkelse fra rubrikkselskapet finn.no viser at hele 20 prosent av de spurte ikke hadde prøvekjørt bilen de endte med å kjøpe.

Bare ett merke

Andelen som ikke prøvekjører er jevnt fordelt på alder og kjønn, men noe viktigere for aldersgruppen 18–29 år, enn hos dem som er eldre.

Dette henger nok også sammen med at tre av ti bilkjøpere bare vurderer ett merke. Med andre har man nok langt på vei bestemt seg i utgangspunktet – og trenger ikke prøvekjøring for å ta det endelige valget.

LES OGSÅ: Dette bilmerket ønsker vi oss mest

Viktig informasjonskilde

Men selv om mange ikke prøvekjører, svarer til sammen 73 prosent av de spurte at prøvekjøring har ganske stor eller svært stor betydning som informasjonskilde i forbindelse med kjøp av bil.

Dette er viktigste kategori, foran ”bilselger hos forhandler” på 54 prosent og ”finn.no” som scorer 27 prosent.

LES OGSÅ: Bilselgeren avslørte svindel i siste liten

Verdifull sjekk

– At en av fem bilkjøpere ikke engang prøvekjører bilen, overrasker meg kanskje ikke veldig. Men jeg synes likevel det er litt synd at det er slik, sier Brooms bilekspert Benny Christensen – som selv har mange år bak seg i bilbransjen, blant annet som selger.

– For meg var det grunnleggende viktig at kundene prøvekjørte bilen. Både for deres egen del – men også for meg som selger. Først da vet du jo at de har stiftet førstehånds kjennskap med bilen de skal kjøpe – og så gjerne eie i mange år. Da får man også en svært verdifull sjekk på om dette virkelig er bilen som passer til behov og ønsker, sier Benny.

Finner ut mye

– Men finner man egentlig ut veldig mye i løpet av en prøvekjøring?

– Ja, det mener jeg så absolutt! Naturligvis vil dette variere fra kunde til kunde. Noen har stålkontroll og har lest seg grundig opp på bilen før de kjøper. Andre er langt mer impulsive. De faller for en modell – og så kjøper de den så kjapt som overhodet mulig, sier Benny.

Han får selv mange henvendelser til sin ”Spør Benny”-spalte her på broom fra potensielle bilkjøpere som lurer på alt mellom himmel og jord. Benny svarer på mye – men noen ganger koker svarene hans ned til en ting:

LES OGSÅ: – Du bremser for lite, sier bilforhandleren

Stor investering

– Det er at folk må prøve selv, og gjerne sette flere biler opp mot hverandre i denne fasen. Enten man lurer på om SUVen man har lyst på har stort nok bagasjerom til å duge som hyttebil, om cabrioleten har så lav frontrute at den blir slitsom å kjøre for høyreiste personer – eller om det er plass til store, bakovervendte barneseter i baksetet uten at man ofrer all beinplass foran. Dette er bare tre eksempler. Men bommer man her, kan eierskapet bli noe helt annet enn det man hadde forestilt seg, sier Benny.

– Hva om forhandler eller selger er skeptisk til å låne bort bilen lenge nok til at man får et inntrykk av den?

– Da synes jeg du skal takke for deg og kjøpe bil av noen andre. Det handler om å ta på alvor at bil er en stor investering for de aller fleste av oss. Da må man også sørge for å ha best mulig bakgrunn før man bestemmer seg, avslutter Benny.

HYSJ! I denne bilen er det virkelig stille