Martin Johnsrud Sundby vinner minitouren i Kuusamo.
Martin Johnsrud Sundby vinner minitouren i Kuusamo.

Sundby parkerte russerne i spurten

Martin Johnsrud Sundby vant herrenes 15 kilometer jaktstart etter en utrolig avslutning.

KUUSAMO (TV 2): Martin Johnsrud Sundby fulgte opp Marit Bjørgens seier med å vinne herrenes jaktstart søndag. Sundby hang med helt fra start, og overlevde Alexander Legkovs angrep på siste runden. Det gjorde også Maxim Vylegzjanin, og da ble det en kamp mellom de tre.

I den siste bakken før mål var det nordmannens tur til å angripe. Det lyktes han med og fikk gå først inn på oppløpet. Der holdt han unna for de to russerne og sikret førsteplassen.

– Det er veldig gøy at både Legkov og Vylegzjanin var med inn. Vylegzjanin er knalltøff. Jeg tør ikke spå hvordan det hadde gått om løypen hadde vært 20 meter lenger, sier Sundby.

Spesialtrent på spurt
Han har jobbet hardt for å bli bedre i avslutningene.

– Det har vært en stor del av treningen min. Jeg har brukt tid på avslutningstrening, fart og rykk. Jeg har aldri hatt som mål å bli sprinter, men hvis jeg kan avgjøre noen flere fellesstarter til min fordel ved hjelp av sånn type trening, er det verdt det, sier Sundby.

Les: Bjørgen vant Kuusamo-touren for fjerde år på rad

I Sotsji-OL venter en fryktet bakke mot slutten av hver sløyfe. Sundby innrømmer at han har sett for seg akkurat den bakken i treningsarbeidet.

– I OL forestiller jeg meg noe det samme som skjedde på slutten i dag. Det blir et scenario med 3-4 mann opp den grumsomt tøffe bakken den siste kilometeren i Sotsji. Det er visualisert en milliard ganger både på trening og i sofaen hjemme, sier Sundby.

Legkov prøvde seg
Det formet seg tidlig en ledergruppe, og i starten hadde Norge to representanter i form av Sundby og Chris Jespersen, men ledergruppen hvilte mye, og flere og flere fikk kontakt, blant annet Petter Northug. Da ti kilometer av rennet var gått, var det hovedsaklig 13 løpere med i kampen. De hadde da en luke på rundt 20 sekund ned til resten.

Og da denne gruppen bega seg ut på den siste runden, var ingenting avgjort, men i den lengste bakken i løypa, klinte Alexander Legkov til og fikk hektet av flere farlige spurtere. Bare Sundby og Vylegzjanin klarte å henge seg på.

– Jeg hadde sett for meg en mye mindre pulje før siste runden, så jeg var litt nervøs ut på siste runden, men jeg ble letta da jeg så at vi bare var tre mann. Jeg hadde tro på at jeg skulle klare det, forteller Sundby.

Sundby først på oppløpet
Da ble det en utrolig spennende avslutning. I den siste bakken før mål ga nordmannen gass, og klarte å holde unna de to russerne i spurten og vant foran Vylegzjanin, mens Legkov tok tredjeplassen.

Saken fortsetter under videoen.

773172

– Jeg prøvde å mobilisere i den siste bakken og være først inn i den siste svingen. Jeg var aldri helt sikker, men dette var nydelig, sier han.

Northug nummer 13
Petter Northug gikk et veldig godt løp og var med i 13-mannsgruppen frem til Legkovs angrep.

Da ble både han og resten av spurterne hektet av. Northug ble til slutt nummer 13.

Eldar Rønning valgte ikke å gå 15 kilometer jaktstart, og derfor var det russiske Dmitriy Japarov som gikk først ut i Kuusamo med Pål Golberg hakk i hæl. De to måtte etter hvert gi slipp på tetgruppen som begynte å danne seg etter 6,4 kilometer.

Resultatliste
1. Martin Johnsrud Sundby, 36.50,6
2. Maxim Vylegzjanin, Russland, +0,1
3. Alexander Legkov, Russland, +0,6
8. Chris Jespersen, +11,7
13. Petter Northug, +37,2
15. Sjur Røthe, +39,4
23. Pål Golberg, +1.15,9
30. Finn Hågen Krogh, +1.26,1