marit bjorgen (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
marit bjorgen (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Bjørgen vant Kuusamo-touren for fjerde år på rad

Det ble en spennende avslutning på jaktstarten. Til slutt sto det mellom tre løpere.

KUUSAMO (TV 2): Marit Bjørgen vant mini-touren, «Ruka triple», for fjerde året på rad etter å ha slått svenske Charlotte Kalla og Therese Johaug i innspurten på 10 kilometer jaktstart.

– De andre hadde muligheter til å slå meg i dag, men jeg gikk et taktisk godt løp, sier Bjørgen.

– Jeg synes de andre kom fort bakfra, men jeg tenkte at de måtte være sliten siden de tok inn de tjue sekundene. Jeg bestemte meg for å prøve å henge med, og det klarte jeg. Jeg skjønte at Therese ville prøve seg på sisterunden. Da var det bare å ta ryggen hennes, sier Bjørgen til TV 2.

Les: Bjørgen vant for fjerde år på rad

Derfra og ut viste Bjørgen at hun er blitt både klokere og mer rutinert med årene.

– Jeg ville komme meg først inn i den siste bakken. Det var viktig. Jeg klarte det selv om jeg var jækla stiv. Men det var de andre også, sier Bjørgen.

Før løpet var det duellen med Justyna Kowalczyk mye dreiet seg om. Hun hadde en ledelse på 25,7 sekunder etter å ha vunnet gårsdagens 5 kilometer klassisk og fredagens sprint, men gikk rett og utropte Marit Bjørgen som favoritt.

Etter rennet fortalte hun til NTB at hun i år planlegger å delta i Tour de Ski, som hun mistet grunnet hjerterymtetrøbbel i fjor.

– Jeg følte at det ble litt for få konkurranser i fjor. Uten Tour de Ski blir det for lang tid uten konkurranser, sa Bjørgen.

Tok enkelt igjen forspranget
Det var usikkert om dette var for å prøve å lure den norske skidronningen, men det viste seg at Kowalczyk snakket sant, for allerede etter første passering var forspranget nesten halvert, og etter tre kilometer hadde Bjørgen gått inn 19 sekunder på den polske jenta.

Da rennet var halvveis, gikk Bjørgen opp i ledelsen, men det var ikke bare denne duellen 10-kilometeren dreiet seg om. Også Charlotte Kalla og Therese Johaug hang seg på, og da var det duket for en spennende kamp mellom kvartetten.

Johaug-angrep
De siste kilometerne var det et taktisk spill mellom de fire, der alle byttet på å lede an. Før det lengste motbakkepartiet prøvde Johaug seg med et angrep og satte inn Tour de Ski-motoren sin. Da måtte Kowalczyk gi slipp, men Kalla og Bjørgen holdt følge, vel vitende om at de hadde bedre spurtegenskaper enn Johaug.

I den siste bakken før mål gikk Bjørgen opp i front og prøvde seg med et angrep, men Kalla ga ikke slipp. Men i spurten var svensken sjanseløs, og måtte ta til takke med en andreplass. Therese Johaug ble nummer tre, 1,3 sekunder bak.

Saken fortsetter under videoen.

773171

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom på en sjetteplass.

Bjørgen og resten av skilandslaget reiser til Norge mandag morgen. Etter neste helgs konkurranser på Lillehammer reiser Bjørgen på høydeopphold i mellom-Europa.

Resultatliste
1. Marit Bjørgen, 27.28,1
2. Charlotte Kalla, Sverige, +0,8
3. Therese Johaug, +1,3
6. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, +1.02,6
9. Heidi Weng, +1.38,7
13. Ingvild Flugstad Østberg, +1.44,6
14. Kristin Størmer Steira, +1.49,1
16. Maiken Caspersen Falla, +1.51,5
21. Vibeke Skofterud, +1.57,1
22. Kari Vikhagen Gjeitnes, +2.02,6
29. Celine Brun-Lie, +2.21,5