Petter Northug sammen med mamma May Northug og pappa John Northug etter mennenes 50 km fristil i Holmenkollen i 2011. Nå håper Northug at han kan imponere sin mor med bedre form. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Petter Northug sammen med mamma May Northug og pappa John Northug etter mennenes 50 km fristil i Holmenkollen i 2011. Nå håper Northug at han kan imponere sin mor med bedre form. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Northug: – Mamma har skiftet kanal etter første passeringspunkt

Nå vil Petter Northug jobbe hardt for å gjøre moren stolt.

KUUSAMO (TV 2): Petter Northug gjorde sine saker bra på dagens 10-kilometer klassisk. Mosvik-ekspressen havnet drøyt 40 sekunder bak Lukas Bauer, og han var selv fornøyd med sin egen fremgang. Northug ligger faktisk godt an til å kjempe om sammenlagtseieren i mini-touren i Kuusamo.

– Jeg kjente på oppvarmingen at formen var forferdelig. Du vet at du får juling når du går til start, men jeg gjorde det beste ut av det. Jeg tapte mye oppover, men klarte å utligne farten på flaten. Nå skal jeg drikke vann fremover og gå ned tre kilo, sier Northug.

– Ønsker å gjøre mamma stolt
Northug havnet til slutt på 18. plass. Hans skrale form har også endret ting på hjemmebane. Mamma May Northug følger ikke like nøye med når sønnen går.

– Jeg ønsker å gjøre mamma stolt. Det er det viktigste for meg. Jeg vet at hun har skiftet kanal etter første passeringspunkt de siste helgene her. I morgen håper jeg hun kan se litt lenger på TV, humrer Northug.

Les: Rønning overtok verdenscupledelsen etter sekundstrid
Les: Kowalczyk etter seier: – Nå er Bjørgen favoritt

Northug ligger på 13. plass sammenlagt i mini-touren. Det er ikke verst tatt hans skrale form og trøbleten sesongoppladning.

– Jeg er glad for at det ikke er lenger opp. Jeg kjenner hvor jeg taper de sekundene jeg gjør, sier Northug.

– Føler du at du har kontroll på OL-formen?

– Ja, jeg gjør det, sier Northug.

Krever å gå siste etappe på lagsprinten
En Northug i form er selvskreven på de fleste OL-øvelsene. Han har et sterkt ønske om å gå lagsprinten, så lenge han får gå siste etappe.

– Det er det eneste som er aktuelt om jeg skal gå lagsprint, sier Northug.

– Du vil ikke gå første?

– Nei. Jeg går ikke første etappe. Jeg går siste hvis jeg skal gå.

– Hvorfor er det sånn?

– Fordi når jeg er i form, er det ingen som tar meg på siste etappe, sier Northug.

Han vil ikke si noe om hvem han ønsker å gå sammen med. I Val di Fiemme-VM gikk Northug sammen med Golberg, men han sprakk underveis.

– Vi må i hvert fall gå med folk som er i form. Jeg tror også vi må gå med to distanseløpere i den høyden, sier Northug.

Sammenlagtliste i mini-Touren:
1. Eldar Rønning
2. Dmitrij Japarov +0,3
3. Pål Golberg +2,0
4. Lukas Bauer +12,5
5. Eirik Brandsdal +15,2
6. Alexei Poltoranin +16,4
7. Martin Johnsrud Sundby +18,6
8. Alexander Bessmertnykh +18,7
9. Ola Vigen Hattestad +19,5
10. Nikolai Chebotko +22,5
...
13. Petter Northug +29,3