kowalczyk
kowalczyk

Kowalczyks hjerte banker for barn med cystisk fibrose

– Å se smilet deres betyr alt, sier Justyna Kowalczyk til TV 2.

Lillehammer (TV 2): I skisporet deler Justyna Kowalczyk ut karameller til sine konkurrenter. Utenfor idrettsarenaen deler Kowalczyk av sin rikdom med mennesker som aldri får muligheten til å kjempe om OL-gull.

Kowalczyk er nemlig svært opptatt av å hjelpe barn med cystisk fibrose (se faktaboks). Det var på et barnehjem i Rabka at Kowalczyk møtte barna for første gang.

– Etter mitt første besøk skjønte jeg at det finnes ting som mye viktigere enn medaljer, penger og luksus. Jeg møtte barna og så urettferdigheten. Etterpå satt jeg i bilen og gråt i to timer, forteller en åpenhjertig Kowalczyk.

Les: Dette er Kowalczyks esel-hemmelighet

Donerte bil
Siden den gang har Kowalczyks engasjement for barna vokst, både personlig og økonomisk. Da hun vant verdenscupen sammenlagt forrige sesong fikk hun en BMW x Drive til odel og eie. Den bilen valgte Kowalczyk å donere til den polske foreningen for cystisk fibrose, PTWM.

Hun sørget også for at det ble avholdt en skikkelig auksjon. I overkant av 300 000 kroner tilfalt foreningen. Et bilutleie-selskap kjøpte bilen. De fremtidige inntektene selskapet får fra bilen skal også tilfalle foreningen.

– Når jeg ser barna innser jeg hvor kort livet kan vare. Det er noe som er viktig for meg, akkurat som skigåingen. Å se smilet deres betyr alt, sier Kowalczyk.

– Hvert besøk gjør stort inntrykk på meg. Barn som lider er noe av det verste man ser i verden.

Les: Kowalczyk ble mobbet i oppveksten: – De andre jentene hatet meg

Vil bli som henne
I snart fire år har Kowalczyk jobbet for at barna skal få en enklere hverdag. Det gir henne mye, både på og utenfor løypen. For de syke barna motiverer også den polske jenten.

– De forteller meg at jeg er sterkere og bedre trent. De sier også at de vil bli som meg, hehe. Men jeg vet ikke om det er sant eller ikke, sier Kowalczyk.