Eldar Rønning (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
Eldar Rønning (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Rønning om massiv OL-overvåkning: – Skremmende

Men skistjernene er glade for at russiske myndigheter tar sikkerhet på alvor.

Det russiske overvåkningssystemet SORM gir det russiske sikkerhetspolitiet FSB full oversikt over hva som til en hver tid rører seg i Sotsji under de olympiske lekene.

Selv om SORM griper dypt inn i utøvernes private sfære, er de norske skistjernene glade for at noen passer på dem.

– Det er jo ingen som liker å bli overvåket, så det er jo litt ekkelt å tenke på. Men man vil jo ikke bli sprengt heller, sier Finn Hågen Krogh.

– Jeg har ikke så mye å skjule. Jeg driver ikke med så mange fantestreker. Om det går noen telefoner til noen kvinnfolk i Norge er jeg ikke redd for det, sier Niklas Dyrhaug.

Les: FSB-ekspert tror Putin vil drive heksejakt på homo-aktivister

– Gir blanke
Eldar Rønning synes det er spesielt at russiske myndigheter har mulighet til å snoke i utøverne privatliv under OL og i tre år etter OL.

– Det er skremmende, men det er vi klar over. Det er en del av OL-pakken. Man må bare godta det, selv om man er uenig, sier Rønning.

Rønnings private telefonsamtaler og sms'er vil lagres i en database frem til vinteren 2017. Men han er ikke alene. I databasen finner man også medlemmer av den olympiske- og paralympiske komite, verdens antidopingbyrå, personer fra idrettens voldgiftrett CAS, nasjonale olympiske komiteer, utøvere, lagleger, tekniske assistenter, renndommere, journalister og fotografer.

– Man kan tydeligvis ikke finne på så mye sprell der borte før det kommer på tape, sier Sjur Røthe.

Han er blant landslagsutøverne som bruker minst mulig energi på utenomsportslige ting.

– Jeg gir egentlig blanke. Når jeg kommer til Sotsji er det tre ting som gjelder, og det er gull, sølv og bronse, sier vossingen.

FSB-ekspert Andrei Soldatov advarer utøverne mot bare å trekke på skuldrene.

– Dekretet fra 8. november forteller oss at alle metadata vil bli lagret og er tilgjengelig for FSB de neste tre årene. Er utøverne fornøyde med å vite at samtalene deres i løpet av lekene vil være kjent for russiske myndigheter? Og det er bare en liten del av det vi vet, sier Soldatov.

Konfliktfylt område
I oppladningen til OL har landslagsutøverne fått en innføring i Russland og russisk kultur. Sotsji er kjent for å være en by der mafiaen har et solid fotfeste. Konflikten med tjerkesserne og trusselen fra islamistiske terrorgrupper kan by på trøbbel for Vladimir Putin.

– Hans-Wilheim Steinfeldt holdt et foredrag for oss. Han sa at det var rimelig trygt i Sotsji, så jeg velger å stole på ham. De er veldig nøye på sikkerheten, sier Eirik Brandsdal.

Det fikk Dyrhaug føle på kroppen tidligere i år.

– Jeg var i prøve-OL tidligere i år. Det er litt spesielt at OL går to mil unna grensen til Georgia, et land som har vært i krig med Russland inntil nylig. Men med de sikkerhetsstyrkene jeg så i prøve-OL tror jeg at jeg vil føle meg trygg, sier Niklas Dyrhaug.

– Det er et veldig spesielt område å ha olympiske leker i. Det er et etnisk tradisjonelt veldig konfliktfylt område. Sotsji-OL vil nok være det man kan kalle et typisk terrormål, spesielt med tanke på den lokasjonen byen har. Derfor mener jeg at det er på sin plass å ha et helt ypperlig sikkerhetsopplegg, sier Sundby.

– Kjenner mange kule homofile
De norske utøverne har fått med seg homo-debatten som har rast i forkant av OL. Forbudet mot homo-propaganda har satt sinnene i kok utenfor Russland.

– Det er spesielt, veldig spesielt. Jeg skjønner ikke helt bakgrunnen for det, sier Tomas Northug, som vurderer å stille opp i regnbuefargede vanter.

– Det hadde vært artig å kjøre den varianten. Jeg kunnne frontet det, for jeg er på deres lag for å si det sånn. Jeg kjenner mange kule homofile, sier Northug.

Også Niklas Dyrhaug rister oppgitt på hodet over homo-motstanden i Russland.

– Jeg synes det er en merkelig holdning fra russernes side. Det er veldig spesielt, og det er ikke noe vi i vesten har noe til overs for. Samtidig er det ikke noe vi kan gjøre så mye med, sier Dyrhaug.

– Jeg synes ikke det er greit med den loven de har, men jeg kommer ikke til å bruke noe energi på det, legger Eldar Rønning til.