Vladimir Putin (Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/Afp)
Vladimir Putin (Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/Afp)

Putin vil spesialovervåke journalister og fotografer i Sotsji-OL

Og all kommunikasjon vil lagres i tre år.

I Sotsji-OL kan man knapt løfte en finger uten at det russiske sikkerhetspolitiet vet hva du gjør. Overvåkningssystemet SORM (se faktaboks) er designet for systematisk å overvåke utøvere og tilskuere i OL.

Det blir kalt PRISM på sterioder, og FSB-ekspert Andrei Soldatov frykter at systemet vil bli brukt til å drive heksejakt på homo-aktivister og politiske motstandere av Vladimir Putin.

Han er ikke i tvil om at de olympiske lekene i Russland vil bli de mest overvåkede noensinne.

– Det er meget mulig, spesielt med tanke på alle sikkerhetstiltakene vi hører om fra uke til uke. For eksempel signerte statsminister Dmitrij Medvedev et dokument 8. november som gir FSB rett til å lagre metadata fra utøvere og organisasjoner i tre år etter OL, forteller Soldatov til tv2.no.

Les: FSB-ekspert tror Putin vil drive heksejakt på homo-aktivister

Har kontroll på dopingjegerne
I oktober kunne han avsløre hvordan russiske myndigheter har fått alle telefon- og internett-leverandører til å integrere såkalte Sorm-bokser i teknologien sin. Disse boksene vil gi FSB muligheter til systematisk å overvåke all kommunikasjon under OL. Demokratisk sett er det problematisk all den tid russiske myndigheter ikke trenger en rettslig kjennelse for å få tilgang til tele- og nettdata.

I et dekret fra november kommer det frem at russiske myndigheter ønsker å samle informasjon om utøvere og personer i OL-organisasjonen i en database. I denne databasen finner man medlemmer av den olympiske- og paralympiske komite, verdens antidopingbyrå, personer fra idrettens voldgiftrett CAS, nasjonale olympiske komiteer, utøvere, lagleger, tekniske assistenter og til og med renndommere.

Journalister under lupen
Et helt eget punkt tar for seg nyhetsbyråer og media-tilbydere. Akkrediterte journalister og fotografer er for sikkerhets skyld nevnt på ny i en setning under.

All informasjon vil bli lagret i tre år. FSB vil altså ha tre år på å finne ut av hvor ofte, hvordan og hvem utøvere og journalister snakket med under lekene.