legkov northug (Foto: JONATHAN NACKSTRAND, © JNK/agz)
legkov northug (Foto: JONATHAN NACKSTRAND, © JNK/agz)
Gullvinner Nikita Krijukov pg Alexander Panzjinskij jubler etter sprinten i OL i Vancouver i 2010. (Foto: Boris Minkevich/Pa Photos)
Gullvinner Nikita Krijukov pg Alexander Panzjinskij jubler etter sprinten i OL i Vancouver i 2010. (Foto: Boris Minkevich/Pa Photos)

Russisk gull i Sotsji-OL gir bonusfest

De norske utøverne får ingenting for medalje. Se hva russerne kan cashe inn.

Russland satser stort på å bli beste nasjon under de kommende vinterlekene i Sotsji.

Nå kan de russiske vintersportsstjernene vente seg heftige pengepremier dersom de sikrer nasjonen gull, sølv og bronsemedaljer under OL på hjemmebane.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har myndighetene opplyst på sine egne hjemmesider at Russland vil utbetale fire millioner rubler (743.000 kroner) til hver enkelt gullvinner.

– Penger er jo en motivasjonsfaktor, men det hjelper ikke med penger hvis du ikke er god nok, sier TV 2s OL-ekspert Johan Kaggestad.

kaggestad2 (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)
kaggestad2 (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)

En sølvmedalje vil gi utøveren 462.000 kroner, mens russiske myndigheter vil gi bronsevinnerne 280.000 kroner i individuell bonus.

Les også: Ulsrud og co. stormer videre i curling-EM
Les også: Hilde og Bardal står over i Kuusamo

Kaggestad forteller at store økonomiske ytelser ikke er et ukjent fenomen i vinteridretten.

– Det er uvanlig at så store kontante summer blir utbetalt, og ikke minst at det er staten som punger ut. Men Finland og andre nasjoner har gitt både tomter og hus til sine utøvere tidligere, og det har hendt at hjemkommunene til utøverne premierer vinnerne.

– Ingen OL-bonus fra Olympiatoppen
Medierådgiver i Olympiatoppen Halvor Lea forteller at de ikke øses ut bonuser til norske medaljevinnere.

– Medaljevinnerne våre får nøyaktig null kroner og null øre i bonuser, sier Lea.

– Ingenting?

Medaljevinnerne våre får nøyaktig null kroner og null øre i bonuser.

– Nei. Men vi har en stipendordning som står i stil med utøvernes prestasjoner. Når Bartosz Piasecki tok OL-sølv i London kvalifiserte han seg samtidig til A-stipendet vårt som er på 120.000 kroner. Dette er et stipend som skal bidra til videre utvikling, og for en utøver med forholdsvis lav inntekt er det jo en betydelig sum.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet!

bø lea (Foto: Solum, Stian Lysberg)
bø lea (Foto: Solum, Stian Lysberg)

– Det blir jo en slags form for bonus dette?

– Du kan tolke det slik, ja. men det er ikke slik at du prestere i OL for å få det eller det stipendet. Ordningen omhandler alle prestasjoner. Tar du for eksempel medalje i et stort mesterskap er du kvalifisert for A-stipendet, forklarer Lea, som viser til Olympiatoppens utøverstipend.

Flere av de norske utøverne har private sponsorer, der en bonus for medalje ofte ligger i avtalepakken.

– Tror ikke de er så dumme
Russiske myndigheter startet med egne bonusutbetalinger med statens penger til vintersportsutøverne i OL for første gang i 1990, og har fortsatt siden. Men landet har aldri tidligere utbetalt høyere individuelle bonuser enn i det kommende Sotsji-OL.

– Russland har lagt ned rundt tre milliarder kroner bare for selve arrangementet, så det forventes at utøverne skal markere seg. Russiske vinteridrettsutøvere er ikke kjent for å ha den beste økonomien, så dette kan nok kanskje stimulere de til å legge ned den siste innsatsen, sier Kaggestad.

– Kan det stimulere til andre ting? For eksempel bruk av ulovlige midler?

– Penger og publisitet ofte en av de største grunnene til at utøvere doper seg, men jeg tror ikke at russerne er så dumme at de gjør det. De må gjerne gjøre det, men da blir de tatt.

– Nytter ikke med penger
Russlands mektige president Vladimir Putin er direkte involvert i planleggingen av Sotsji-OL. Putin har selv feriert i OL-byen i en årrekke og ser på vinterlekene som sitt personlige prestisjeprosjekt.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet!

putin2 (Foto: Mikhail Metzel, © IS AMB**LON**)
putin2 (Foto: Mikhail Metzel, © IS AMB**LON**)

Kaggestad tror uansett ikke de gigantiske summene vil utgjøre noen særlig forskjell i medaljefangsten til russerne.

– Det nytter som sagt ikke med penger hvis du ikke er godt nok trent. Det viktigste er hvordan man planlegger sesongen, og der har russerne vært smarte. De toner for eksempel ned Tour De Ski og konsentrerer seg heller om trening, sier han og legger til:

– Selv om det kan virke motiverende for mange, hjelper det ikke å komme med en slik bonusmelding to måneder før OL.