I TENKEBOKSEN: Ole Einar Bjørndalen. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
I TENKEBOKSEN: Ole Einar Bjørndalen. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Bjørndalen klarer ikke å velge hva han skal gjøre etter karrieren

Trener eller IOC-medlem? Ole Einar Bjørndalen (39) kan velge fra øverste hylle når idrettskarrieren er over.

Sjusjøen/Bergen (TV 2 Sporten): Medaljegrossisten Ole Einar Bjørndalen er inne i sin siste sesong i skiskyttersirkuset.

39-åringen med 93 verdenscupseire og 25 VM- og OL-medaljer totalt håper å avslutte karrieren på topp med edelt metall i Sotsji-OL i februar.

– Jeg har tenkt veldig masse på dette i mange år nå, men har foreløpig ikke kommet frem til et ordentlig svar. Jeg har ikke et fasit svar på det spørsmålet.

I tenkeboksen
Skiskytter-legenden har imidlertid foreløpig ikke bestemt seg for hva han vil gjøre etter at han legger langrennsskiene og børsa på hyllen.

– Jeg har tenkt veldig masse på dette i mange år nå, men har foreløpig ikke kommet frem til et ordentlig svar. Jeg har ikke et fasit svar på det spørsmålet. Foreløpig bruker jeg bare tiden til hjelp og har fokus på denne viktige OL-sesongen. Så får jeg bestemme meg i etterkant, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten.

Norges Idrettsforbund har allerede fremmet Ole Einar Bjørndalen som norsk kandidat til utøverkomiteen i Den internasjonale olympiske komité.

LES OGSÅ: Bjørndalen kan bli Norges neste IOC-medlem: – Han er veldig motivert

Blir Bjørndalen valgt inn i utøverkomiteen, er perioden automatisk på fire år. I tillegg får han også muligheten til å bli valgt inn som medlem i Den internasjonale olympiske komité. Bjørndalen kan sitte i utøverkomiteen i opptil åtte år, med utsikter til å bli IOC-medlem.

Overfor TV 2 Sporten bekrefter skiskytterstjernen at han ikke utelukker en karriere i IOC.

– Ja, IOC er et alternativ og noe jeg har vurdert. Blir jeg valgt inn der så er det helt klart en mulighet, fastslår Bjørndalen.

LES OGSÅ: – Utrolig stas å være på lag med Ole Einar Bjørndalen

I TENKEBOKSEN: Ole Einar Bjørndalen. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
I TENKEBOKSEN: Ole Einar Bjørndalen. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

– Å bli trener umiddelbart kommer kanskje litt for raskt etter karrierestopp. For å bli en god trener må du kanskje få litt mer avstand fra den aktive karrieren først

Utelukker ikke trenerrolle
Han utelukker samtidig ikke en rolle som coach og motivator på skiskytterlandslaget etter karrierestoppen.

– Ja, det har jeg. Men å bli trener umiddelbart kommer kanskje litt for raskt etter karrierestopp. For å bli en god trener må du kanskje få litt mer avstand fra den aktive karrieren først, poengterer han.

Idrettssjef Per-Arne Botnan i Norges Skiskytterforbund legger ikke skjul på at de ønsker å bruke Bjørndalens kompetanse i fremtiden.

– Ja, det er veldig interessant. Men vi har prøvd å ikke mase for mye på Bjørndalen om dette nå. Først skal han få lov til å gjøre seg ferdig med karrieren, sier Botnan til TV 2 Sporten.

– Ole Einar sitter på en vanvittig erfaring og han vet hva som skal til for å bli god. Han har prestert og vunnet mange gullmedaljer både i OL og VM. For de yngre løperne som vil stige i gradene er Bjørndalens erfaring uvurderlig, fortsetter Botnan.

LES OGSÅ: Ole Einar Bjørndalen mener Zlatan er på Maradona-nivå

VIL IKKE MASE: Per-Arne Botnan vil ikke mase for mye på Ole Einar Bjørndalen om hva skiskytter-legenden skal gjøre etter karrieren. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
VIL IKKE MASE: Per-Arne Botnan vil ikke mase for mye på Ole Einar Bjørndalen om hva skiskytter-legenden skal gjøre etter karrieren. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

– Det blir viktig for oss at vi foredler det Ole Einar har gjort gjennom mange år når han nå gir seg. Det Ole Einar har vist må vi ta med oss videre.

Lanserer Bjørndalen for IBU
Idrettssjefen ser også for seg Bjørndalen i en rolle i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

– Han har vært med i mange år og kan bidra til sportens utvikling, fastslår Botnan.

Emil Hegle Svendsen mener hele skiskyttermiljøet bør benytte seg Bjørndalens kunnskap.

– Det blir viktig for oss at vi foredler det Ole Einar har gjort gjennom mange år når han nå gir seg. Det Ole Einar har vist må vi ta med oss videre. Han er en bunnsolid både når det gjelder trening og alt som har med skiskyting å gjøre. Når han slutter må vi sette oss ned å evaluere det Ole Einar har gjort og plukke ut de tingene han har gjort utrolig bra, fastslår Helge Svendsen overfor TV 2 Sporten.