VERDENSMESTER: Endelig fikk Magnus Carlsen beviset på at han er verdensmester i sjakk. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
VERDENSMESTER: Endelig fikk Magnus Carlsen beviset på at han er verdensmester i sjakk. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Endelig fikk Carlsen kransen: – Jeg gleder meg til å se snø igjen

Magnus Carlsen måtte vente tre dager, men mandag fikk han endelig beviset på at han er verdensmester.

CHENNAI (TV 2): Fredag sikret Magnus Carlsen seg verdensmestertittelen i sjakk.

Ved å spille remis i det tiende partiet mot Viswanathan Anand, vant han VM-duellen 6,5-3,5 over den regjerende mesteren.

Men til tross for at alt var over fredag, måtte Carlsen vente til mandag før han ble gjort stas på i Chennai.

Klokken 12.45 lokal tid fikk han endelig kransen som det synlige bevis på at han er verdensmester i sjakk. I tillegg fikk Carlsen en pokal og en sjekk på ti millioner kroner. Ifølge manager Espen Agdestein vil Carlsen tjene tett opptil 20 millioner kroner i 2013.

– Hvordan skal du feire når du kommer hjem?

Jeg veit søsteren min har organisert noe som jeg egentlig ikke skulle vite om, sa Carlsen lurt.

– Hva gleder du deg mest til ved å komme hjem?

Se snø! Nei, egentlig bare å slappe av, sier verdensmesteren med et smil til TV 2.

Les også: Nå vil Carlsen ha mer jubel: – Jeg frykter ingen
Les også: «Team Carlsen» vil utvide
Les også: Magnus Carlsen er verdensmester

Premieutdelingen ble utsatt på grunn av store sikkerhetstiltak fordi delstaten Tamil Nadus statsminister Selvi Jayalalithaa Jayaram var til stede. Den norske ambassadøren Eivind S. Homme var også på plass.

TV 2 var til stede under de kaotiske tilstandene i Chennai mandag morgen, der inderne svermet som sultne bjørner rundt en honningkrukke.

Opplegget var på grensen til det uforsvarlige, og det oppsto roping og dytting i kampen om en kommentar fra Carlsen. Pappa Henrik måtte på et tidspunkt skremme unna mennesker da sønnen skulle transporteres fra lokalet der seremonien ble holdt og opp til pressen.

Vel fremme svarte Carlsen villig på spørsmål.

– Det har vært en enorm interesse i Norge med over en million som har sett TV-sendingene. Hva tenker du om en sånn interesse?

– Jeg syns det er helt fantastisk at det er så mange som synes sjakk er gøy, eller kanskje slo på TV-en ved et uhell. Jeg syns det er fantastisk at folk følger meg, og at folk sitter og snakker om sjakk i lunsjpausene og barn spiller sjakk på skolen. Jeg syns det er kjempebra både for sjakk i Norge, og fordi sjakk er et fantastisk spill, sier Carlsen.

Jeg har allerede begynt å tenke ut trekk til min neste turnering.

– Hadde du trodd det kom til å bli sånn oppmerksomhet?

– Nei, det hadde jeg ikke. Jeg hadde ikke tenkt så mye over det, men jeg hadde ikke veldig store forhåpninger om hvilken interesse det kom til å være rundt matchen.

– Eksperter mener jo at du kan holde toppen ganske lenge nå, for dine utfordrere er enten litt for gamle eller litt for unge som ikke har kommet opp på det ordentlige nivået ennå. Hva tenker du selv?

Først og fremst vet jeg jo ikke om de nye kommer til å komme opp på mitt nivå i det hele tatt. Det håper jeg jo egentlig ikke. Men jeg er jo litt heldig sånn sett at den eldre generasjonen begynner å bli litt for gamle, og da er det på tide med et generasjonsskifte. Jeg er vel den første av det, men det kommer nok flere spillere som kanskje har en litt annen stil og tilnærming til spillet enn hva gamlekarene som Anand hadde.

– Hvor kjapt begynner du å se fremover mot en ny turnering? Hvordan fungerer den prosessen?

– Den har egentlig startet allerede. Jeg trenger å slappe av, men jeg har allerede begynt å tenke ut trekk til min neste turnering i februar som jeg ikke gjorde her i denne matchen.

Les også: Millionene strømmer inn for Magnus Carlsen

I mars er det kandidatturnering hvor det skal kåres hvem som får utfordre Carlsen om VM-tittelen til neste år.

Se Magnus Carlsen får riskornsjakkbrett i gave av blodfan her:

771548