Vetle Sjåstad Christiansen (Foto: TV 2)
Vetle Sjåstad Christiansen (Foto: TV 2)

Ble pisket ut på trening før første time på barneskolen

– Mange spådde meg nord og ned, sier skiskytterkometen Vetle Sjåstad Christiansen.

Östersund (TV 2): Nummer to på fellesstarten på Sjusjøen forrige helg. Beste etappetid på gårsdagens mix-stafett i Östersund: Vetle Sjåstad Christiansen (21) har allerede rukket å markere seg i sin første sesong på elitelandslaget i skiskyting.

Andre toppløpere, som Emil Hegle Svendsen, har fortalt om et brutalt første møte med landslaget med tanke på treningskultur. For Sjåstad Christiansen var overgangen mer smidig – han har nemlig trent knallhardt siden han var en guttunge.

Allerede på barneskolen ble han pisket ut på trening av faren sin før det ringte inn til første time.

– Jeg trente vel nesten enda mer da jeg var liten. Jeg hadde en pappa som presset meg ut på økter før skolen, så jeg er vant med det kjøret. Jeg var alltid vond å få opp om morgenen, og jeg klaget hver dag, men neste dag var det glemt. Så da var det opp igjen. Nei, det var en bra oppvekst, sier Sjåstad Christiansen til TV 2.

Har fått igjen for treningen
Men i lokalmiljøet var det flere som reagerte på det tøffe treningsregimet til den unge gutten. Kritikken som kom brydde verken han eller faren seg om.

– Det var mange som spådde meg nord og ned. «Han brenner seg ut før han er 15 år», «han holder ikke ut lenge» og «han blir snart lei». Men jeg har trua på å starte tidlig med å trene mye. Jeg har fått igjen for den treninga jeg la ned da jeg var 12–13 år, og jeg får det fortsatt. Jeg mener det er helt på sin plass hvis man vil noe her i verden, sier han.

Tarjei Bø er noen år eldre enn Sjåstad Christiansen, men hørte tidlig rykter om den svært ambisiøse 12-åringen fra Geilo.

– Jeg og Johannes (lillebror) lekte oss frem til suksess, men da jeg var 17–18 år hørte jeg rykter om 12-åringen som trente like mye som oss. Vi visste at han ville komme en dag. Det er forskjellige måter å bli god på, påpeker han.

Sjåstad Christiansen understreker at han er utelukkende takknemlig for at faren pushet hardere enn de fleste foreldre gjør.

– Vi var begge ivrige. Han kjørte meg rundt sommer og vinter. Uten ham hadde det ikke blitt noen skiskytter-Vetle.

På søndagens mix-stafett ble han sendt ut på tredjeetappen på sjetteplass, men god fart i sporet og ett ekstraskudd på de to skytingene sendte Norge opp på tredjeplass.

– Har store ribbein
I sommer og høst har Sjåstad Christiansen vært den beste skytteren på treningssamlingene, og det skorter ikke akkurat på selvtilliten når TV 2 Sporten spør om han er den beste på standplass.

– Ja, svarer 21-åringen, og legger til:

– Når jeg ikke er best på ski, må jeg finne noe annet jeg kan være god på. Da tar jeg skytingen. Det er ekstra deilig når jeg gjør det som nest yngstemann på laget!

Tarjei Bø innrømmer at Sjåstad Christiansen setter standarden for de andre–særlig på stående skyting.

– Han er ganske bankers der. I treningssesongen har han vært ekstremt god på skytingen. Under krevende forhold er han kanskje den beste av oss. Jeg er ikke overrasket over det, men resten av Norge er kanskje det. Han er mannen å måle seg mot på skytingen. Vetle bommer nesten aldri, så det var ganske dårlig at han bommet én gang i dag, sier Bø og ler på karakteristisk vis.

Selv har 21-åringen en original teori om hvorfor han er såpass sterk på stående.

– Jeg har store ribbein, så på stående legger jeg armen ned på ribbeinet. Det er forklaringen min. Jeg er heldig, det er skikkelig enkelt for meg. Jeg har tørrtrent mye som liten.