magnus carlsen (Foto: SCANPIX)
magnus carlsen (Foto: SCANPIX)

Nå vil Carlsen ha mer jubel: – Jeg frykter ingen

Den nybakte verdensmesteren ønsker å få flere gratulasjoner i fremtiden.

Chennai, India (TV 2): - Jeg har fått veldig mye gratulasjoner. Det har vært overveldende, og jeg har ikke fått svart på alle ennå. Men jeg setter selvfølgelig stor pris på det, så Carlsen til TV 2 etter at han hadde kommet tilbake fra en bowlingrunde med teamet sitt. Der måtte derimot den nye kongen se seg slått.

– Det gikk middelmådig, smilte han.

– Forstår at det er morsomt med match
Carlsen feiret gårsdagens triumf med en bedre middag, og et slag poker – som varte helt til klokka seks i dag tidlig. Den nybakte mesteren var svært vanskelig å få tak i dagen derpå, men tilbake fra bowlingen tok han seg litt tid til norsk presse.

– Hvordan har det siste døgnet vært for deg nå da?

– Det har vært fint. Jeg sov lenge, og er litt sliten i dag. Så nå venter jeg egentlig litt på avslutningsseremonien, og få dra hjem, sa 22-åringen til TV 2.

Carlsen har tidligere uttalt at han er kritisk til turneringsformen der to spillere møtes over totalt 12 ordinære partier, og den regjerende mesteren kan vente på min motstander som må gjennom en kandidatturnering. Tidligere har VM også blitt arrangert som en turnering mellom åtte spillere, men i dag var hovedpersonen litt mer forsiktig i uttalelsene.

– Jeg skjønner jo at det er morsomt med match, så vi får se. Nå skal jeg først og fremst prøve å nyte tittelen litt, og så tenke på hva som skjer videre seinere, sa han til TV 2.

– Men du kommer ikke til å prøve å gjøre noe annerledes til neste år?

– Nei, sånn som det ser ut nå er nok ikke det så sannsynlig, sa Carlsen som likevel ikke utelukket at den neste VM-matchen kan bli spilt på norsk jord.

– Etter at jeg har vært her i India ser jeg jo at det er en sjarm å spille i hjemlandet sitt.

Les også: Carlsen-manager tror sjakk-VM kan havne i Norge

Nevnte ikke Anand
Før siste og avgjørende parti fredag trodde mange at det kom til å bli et kort remis, men underveis var det tydelig at begge ville avslutte med stil. Noe også Carlsen understrekte.

– Det var viktig for meg å spille et ordentlig parti, og sånn som det ble så hadde jeg ikke hatt noe imot remis i noen form egentlig. Men jeg syns det var et verdig punktum på matchen, sa han.

Anand og Carlsen møtes igjen i en turnering i Zürich allerede i januar, men nordmannen dro ikke frem tigeren fra Chennai da han fikk spørsmål om hvem han trodde han kom til å møte i VM-matchen som er satt opp til å spilles i november 2014.

– Det tror jeg blir en av de åtte som spiller i kandidatturneringen, men det er jo naturlig å regne Aronjan og Kramnik som favoritter i enhver turnering som ikke jeg spiller, sa han.

Han la heller ikke skjul på at VM-triumfen har gjort han selvsikker.

– Jeg frykter ingen, men det er som sagt de to som virker som de sprekeste til nå. Samtidig har jeg spilt mye mot dem i turneringer før, så frykter dem gjør jeg ikke, understreket han.

Les også: Carlsen feiret med poker til langt på natt
Les også: Sponsorekspert tror Carlsen kan tjene 30 millioner i året

Hadde tidlig tro å seier
22-åringen innrømmet også at han tidlig hadde tror på triumf i Chennai.

– Jeg husker jeg var veldig nervøs og ukomfortabel i starten, så det er jo ikke noe godt minne. Men følelsen etter parti fire var utrolig god, og da var jeg helt sikker på at jeg kom til å greie det, fortalte han.

Seieren har skapt enorm interesse over hele verden, og manager Espen Agdestein har fått utallige forespørsler. Men istedenfor å melke suksessen blir den nye sjakk-kongen blir nå skjermet etter seieren.

Les også: «Team Carlsen» vil utvide

– Dere har jo sagt ei til en del forespørsler og talkshows nå fremover. Hvorfor gjør dere det, er det noe du ønsker selv?

– Jeg ønsker ikke å stikke meg frem på noen spesiell måte, så det er vel det det går på. Stille opp på relevante ting.

Istedenfor understreket Carlsen at selv om han ikke frykter noen av sine motstandere, bør de frykte han.

– Det håper jeg da virkelig, men de er jo profesjonelle. Så jeg tror alle som skal møte meg tar det seriøst, og tror de har en sjanse til å slå meg, avsluttet han.