Magnus Carlsen 5 (Foto: Aas, Erlend)
Magnus Carlsen 5 (Foto: Aas, Erlend)

Magnus Carlsen er verdensmester

Sikret VM-tittelen etter langt og nervepirrende parti mot Vishy Anand.

Gjenopplev VM-dramaet i Chennai i livesenteret.

Norge har fått en verdensmester i sjakk: Sven Magnus Øen Carlsen (22) innfridde favorittstempelet og sikret remis – uavgjort – i det tiende VM-partiet mot Viswanathan Anand (43) i indiske Chennai.

Carlsen er dermed historiens første norske verdensmester i sjakk etter å ha slått den regjerende mesteren Anand 6,5 - 3,5.

Han følger i fotsporene til sin legendariske læremester Garry Kasparov, som 22 år og 220 dager gammel slo daværende verdensmester Anatolij Karpov i 1985.

Carlsen er tidenes nest yngste ubestridte mester med sine 22 år og 357 dager.

– Jeg håper at seieren kan få en positiv effekt på sjakkinteressen, både i Norge og på verdensbasis, sier Magnus Carlsen.

– Feil preget spillet
Etter partiet var Anand først ut på pressekonferansen, men forsvant raskt fra podiet etter å ha svart på spørsmålene fra pressen og mottatt en kort hyllest fra Carlsen.

– Jeg synes dagen i dag oppsummerte hele VM-matchen ganske bra. Jeg forsøkte å spille, men på et tidspunkt begynte jeg å gjøre feil, sa en fattet Anand foran flere hundre pressefolk i et tettpakket lokale.

– Jeg er veldig skuffet over spillet mitt. Jeg fikk egentlig aldri spillet til å sitte og beklager overfor fansen som ikke fikk en bedre match, sa Anand.

Han innrømmet han har slitt med at feil har sneket seg inn i sitt eget spill det siste året, og dette preget også VM-matchen.

– Jeg kan bare gratulere Magnus med seieren, sa Anand.

Beæret Carlsen
Den nybakte verdensmesteren Magnus Carlsen hyllet sin nesten dobbelt så gamle motstander etter den historiske seieren.

– Vishy har vært verdensmester så lenge, en av de største i historien. Jeg er beæret over å ha spilt mot ham og selvfølgelig veldig, veldig glad for å ha slått ham, sa Carlsen.

Magnus-seier
Magnus-seier

– Jeg håper virkelig at han er tilbake i kandidatturneringen (neste år, journ.anm.), la han til.

– Det var en fin fight, og en verdig avslutning på matchen, oppsummerte Carlsen.

Han dristet seg ikke til å svare på hvilken historisk betydning kampen mot Anand vil få.

– La oss skrive historiebøkene senere, sa Carlsen.

Hemmelighetsfull om feiringen
22-åringen la ikke skjul på at påkjenningen har vært stor, både før og under mesterskapet.

– Det har vært tøft, både her og i London. Men jeg er blitt godt behandlet her i India, og har følt meg veldig komfortabel, sa Carlsen.

Og hvordan triumfen skal feires? Den ville en ordknapp Carlsen si minst mulig om.

– Jeg vet ikke, smilte Carlsen.

– En fighter
Magnus Carlsens manager Espen Agdestein strålte av stolthet etter VM-triumfen.

– Det ble et verdig punktum på mesterskapet, med Magnus som en fighter som spiller til siste brikke, sa Agdestein til NRK.

For Carlsen, som kunne nådd en historisk høy rating med seier, fikk det tøffere i det avgjørende partiet enn mange hadde spådd på forhånd.

Defensiv Carlsen
Anand gikk aggressivt ut i åpningen, tydelig med mål om gå ut med stil etter å ha forsvart tittelen siden 2007. Samtidig ble det raskt klart at Carlsens strategi ikke gikk ut på å gå direkte for seier.

22-åringen gikk i stedet målrettet og metodisk etter Anands sorte brikker for å sikre så mange avbytter som mulig på et tidlig tidspunkt.

Anand og Carlsen (Foto: Aas, Erlend, © ERL)
Anand og Carlsen (Foto: Aas, Erlend, © ERL)
Dermed kjørte Anand seg fort fast og en hel sjakkverden begynte å vente på den forhåndsvarslede remisen.

– Magnus har stilt seg opp dønn solid. Det er nesten umulig å finne angrepspunkter i den hvite stillingen, sa stormester i sjakk og nummer fire på norgesrankingen, Leif Erlend Johannessen, til NRK en snau halvtime etter start i Chennai.

– Jeg forventer remis hvert øyeblikk, fortsatte han.

<b>Se dokumentaren om Magnus Carlsen gratis </b>

Stillingskrig
Og remis ble det til slutt, men på langt nær så kjapt som Johannessen spådde. Anand lette tålmodig etter svake punkter i Carlsens defensive linje, men den fastlåste stillingen gjorde jobben vanskelig for inderen.

Etter fem kvarters spill flyttet han så kongen i en åpenbar invitasjon til trekkgjentakelse og remis, men Carlsen valgte å overse invitasjonen fra inderen.

Henrik Carlsen (Foto: Aas, Erlend)
Henrik Carlsen (Foto: Aas, Erlend)

I stedet innledet Carlsen en forsiktig offensiv i jakten på en siste og knusende seier, men Anand fortsatte å bruke tid og tok ingen unødige sjanser. Så, i det 29. trekket gjorde Anand et uvørent trekk med dronningen som ga klar fordel til Carlsen, men nordmannen forhastet seg kanskje og greide ikke å utnytte det plutselige overtaket.

Etter nesten to og en halv times spill så kamphanene ut til å innse at remis var det mest realistiske utfallet. Flere brikker forsvant fra brettet i raskt tempo – før det oppsto en pause hvor Carlsen ble sittende og vurdere mulighetene sine.

Lang ventetid
Partiet sneglet ubønnhørlig videre og passerte etter hvert 40 trekk for femte gang i mesterskapet. Carlsen hadde et lite overtak med sine bedre posisjonerte bønder, men fortsatt var sjansen størst for remis.

I det 43. trekket flyttet Carlsen springeren til d6 og truet rommet rundt Anands konge. Allerede i sitt neste trekk satte han kongen i sjakk og tvang Anand til å flytte. Etter en lang tenkepause foran sitt 46. trekk endte Carlsen med en trygg forflytning som ledet til at springeren like etterpå forsvant fra brettet.

Magnus Carlsen 3 (Foto: Arun Sankar K., © ASK SXJ JK**TOK**)
Magnus Carlsen 3 (Foto: Arun Sankar K., © ASK SXJ JK**TOK**)

Deretter gikk det slag i slag frem til begge hadde byttet inn fribønder i dronninger. Carlsens 21 år eldre motspiller flyttet kontrollert i avslutningen, og spillet hans var ikke skjemmet av de stygge feilene som gikk igjen tidligere i mesterskapet.

Maraton-parti
Det holdt likevel aldri til å true en råsterk Carlsen, og til slutt kunne nordmannens mange tilhengere trekke et lettelsens sukk da han ble enig med Anand om remis – etter over fire og en halv time ved brettet.

Den korteste VM-duellen målt over antall kamper siden 1910 var et faktum. Magnus Carlsen tok tre seirer på veien mot tittelen. Anand vant ingen av de ti partiene underveis.

PS: Seiersseremonien, hvor Carlsen blir kronet som verdens ubestridte sjakk-konge, er ventet å finne sted innen et par dager.

Les også:Carlsen startet dagen med mesterfrokost

Kom med dine gratulasjoner til Magnus Carlsen i kommentarfeltet under!