Magnus Carlsen (Foto: BABU, © AM/AH/KV)
Magnus Carlsen (Foto: BABU, © AM/AH/KV)

Far tok pulsen under kamp - nå kan Magnus Carlsen gjøre det samme

Far Henrik tok pulsen under det nervepirrende niende partiet i sjakk-VM, og Magnus Carlsen (22) er positiv til å spille med pulsklokke.

Chennai, India (TV 2): – Jeg har vesentlig lavere puls enn Espen, fleipet Henrik Carlsen da TV 2 møtte han i den norske loungen under det niende partiet.

Offensiv Anand
Det var i prinsippet vinn eller forsvinn for den regjerende mesteren Vishy Anand (43) under torsdagens parti. Han måtte ha en sier, og gikk for en aggressiv åpning.

– Anand prøver en annen åpning enn han har gjort tidligere i matchen, og en ganske aggressiv variant. Så det er klart at for Anand er det bare et resultat som gjelder, sa Espen Agdestein til TV 2 der han stod og trippet foran storskjermen på presserommet.

Underveis i kampen vekslet Agdestein og Henrik Carlsen på å ha på seg pulsklokke for å ser hvordan nervene slo ut, og kanskje overraskende var det far som gikk seirende ut av duellen som lenge så skummel ut for nordmannens del. Anand prøvde seg på flere varianter som kunne endt med matt, men som i det sjette partiet gjorde den regjerende mesteren nok en stor tabbe.

– Vi har noen konkurranser internt i teamet, og akkurat pulskonkurransen den vant jeg. Holdt meg under 90 gjennom hele partiet, så er veldig fornøyd med det, smilte far etter at sønnen hadde dratt i land seieren.

Carlsen er positiv til pulsmåling
Men nå eksperimenteres det med at ikke bare tilskuerne, men også spillerne kan måle pulsen under et parti. Et armbånd kan sende signaler til en klokke, så TV-seerne kan se hvilken puls deltakerne har og hvilke stadier av partiet som påvirker pulsen. Allerede foran verdensmesterskapet var det foreslått å bruke denne teknologien, men det ble avslått.

– Det kan være med å heve underholdningsverdien i sjakk enda høyere. Tenk hvis vi kunne visst hva slags puls Magns eller Anand hadde hele kampen. Mangus kjenner til prosjektet, og tror det kan selv gi han ny viten, sier Odd Harald Hauge i Nordic. Samtidig som de er firmaet som utvikler denne teknologien, er de også en av sponsorene til Carlsen.

Hovedpersonen selv er ikke i tvil om at en slik mulighet er spennende.

– Det kunne vært en spennende måte å måle hvordan spillere reagerer på ulike overraskelser. Det er en morsom ting, og jeg tror det kan øke seeropplevelsen uten å plage spillerne i noen vesentlig grad. Det ble foreslått foran denne turneringen, men ikke innvilget. Så det er vel der vi står for øyeblikket, svarte Carlsen på TV 2s spørsmål.