Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

Her skremmer Carlsen gamletreneren

Midt i intervjuet med TV 2 ser Magnus Carlsen sitt snitt til å skremme sin tidligere trener Simen Agdestein.

Chennai, India (TV 2): – Det er ingen tvil om at prestasjonen må settes i et historisk perspektiv. Først var det jo Bobby Fischer..., var alt Simen Agdestein rakk å si til TV 2 før hovedpersonen selv ropte «bø» inn i øret til sin gamle trener.

– Haha, det var Magnus himself. Det var hans hilsen til sin gamle trener, flirer Agdestein idet 22-åringen nærmest løper inn på toalettet ved siden av.

På vei ut igjen tør ikke Agdestein å ta igjen.

– Han gikk jo sammen med kokken, da tør jeg ikke, smilte han.

– Ser konturene av den nye kongen
Hans gamle trener er imponert over hvordan Carlsen dro i land seieren i torsdagens parti, der det var Anand som hadde kniven på strupen og måtte vinne.

– Det var jo et fantastisk resultat, og igjen var det Anand som gjord en gigantisk tabbe. Det så veldig skummelt ut for Magnus en stund, der det enten ble matt eller så ble det ikke det. Det er ørsmå marginer, og nok en gang tippet det i Magnus sin favør - som det har gjort de siste årene. Det sier litt om hans kvaliteter, sier Agdestein.

Les også: Millionene strømmer inn for Magnus Carlsen

Siden Garri Kasparovs storhetstid fra slutten av 80-tallet til 2000-tallet, har det ikke vært noen stor éner i sjakken, og Agdestein tror Magnus kan skrive like tydelig historie som sin tidligere russiske læremester.

– Man håper å krone den nye kongen for vår tid med verdensmesteren. Magnus må bevise i 10 år til for å matche Kasparov, Karpov og Fischer, men det er det man ser konturene av, sier han.

– Du mener han kan bli like historisk?

– Hvis han ikke driver og tuller som han gjorde nå kan han bli like historisk ja, flirte Agdestein.

– Har ikke tenkt å slakke på tempoet
Carlsen selv ville ikke svare på spørsmål under dagens pressekonferanse om dette er starten på et generasjonsskifte, men manager Espen Agdestein er ikke i tvil.

– Dersom Anand skulle tape blir det tøft for han. Han får jo mulighet igjen i kanditatturneringen, men han er jo 43 år mens Magnus er jo bare 22 år, og har ambisjoner om å fortsette å bli bedre. Så han har ikke planer om å slakke på tempoet såvidt jeg vet, sa han til TV 2 med et smil etter pressekonferansen.

Kan skape overskrifter i morgen
Begge brødrene tror matchen vil bli avgjort i fredagens tiende parti, der Carlsen kun trener et halvt poeng for å kunne ta sin aller første verdensmestertittel. De fleste setter en knapp på et raskt remis, men yngstebror Agdestein tror Magnus kan overraske - på sammen måte han gjorde i den siste turneringen før mesterskapet.

– Jeg håper det blir et kort remis, men hvis Magnus skal skape overskrifter kommer han til å avslå det. Da skaper han overskrifter, han gjør det, avsluttet NTG-treneren.