Puls_ski
Puls_ski

Sjekk skistjernenes ekstreme hvilepuls

Ufattelig lavt, mener langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Beitostølen (TV 2): Det hersker liten tvil om at de norske landslagsløperne i langrenn er ekstremt godt trente. Etter måneder med rulleskigåing, elghufs og løping har utøverne sakte, men sikkert bygget opp sin fysiske kapasitet til sesongstart.

Et av verktøyene flere utøvere bruker for å kontrollere sin egen form er å måle hvilepulsen. I takt med stigende form synker hvilepulsen.

Har hvilepuls-app
Flere av de norske skiløperne har en hvilepuls langt ned på 30-tallet. Øystein «Pølsa» Pettersen har lastet ned en app på telefonen sin der han registrerer hvilepulsen sin hver dag. Den foreløpig laveste målingen var 30 slag i minuttet på tirsdag 12. november.

Sjekk hele pulslisten nederst i artikkelen!

Det kan være nyttig informasjon, forteller sprinteren.

– Det siste året har jeg brukt pulsmålingene til å kjenne om jeg skal trene hardt eller ikke. Etter at jeg ble pappa har jeg blitt bevisst på ikke å kjøre ned kroppen for hardt. Hvis jeg ligger over 40 i hvilepuls trener jeg ikke hardt, men vanligvis ligger jeg på 34-35 slag i minuttet, sier Pettersen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

pølsa
pølsa

– Ufattelig lavt
Langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset synes Pettersens hvilepuls er vel lav.

– Jeg husker de første gangene vi trente i høyden. Da tok vi hvilepulsen veldig ofte. Jeg lurer på om jeg greide å komme ned i 35. Da var jeg stolt, men nå hører jeg at Pølsa er nede på 30. Det er ufattelig lavt i mitt hode, sier Hjelmeset.

Den enkleste måten å måle pulsen på er å legge to fingre ved pulsårene på hals eller håndledd. Tell antall pulsslag i ti sekunder og gang antallet du kom frem til med seks.

Forskning har slått fast at de med høyest hvilepuls har betydelig større risiko for hjerteattakk enn de med lav hvilepuls. Men ikke fortvil om du har en langt høyere hvilepuls enn landslagsutøverne. Det er nemlig bare svært godt trente mennesker som har en hvilepuls på mellom 30 og 40.

En godt trent person har mellom 40 og 50 i hvilepuls. Er du i normalt god form kan man telle mellom 50 og 65 slag i minuttet. Er du i mindre god form vil du trolig overstige 65 slag i minuttet.

Kan være viktig mentalt
Uansett er det ekstremt å ha en hvilepuls langt ned på 30-tallet. Eirik Brandsdal tilhører den gruppen.

– Jeg har vært nede i 31 som det aller laveste, men det er ikke normalt. Jeg er i god form hvis jeg ligger på 33. Mentalt har det litt å si. Å ta hvilepulsen er en bra parameter på hva status til kroppen er, synes Brandsdal.

Kjelsås-gutten forteller at det kan være skummelt å ta pulsmålinger på konkurransedager.

– Før viktige konkurranser sover man litt dårligere og man er mer giret. Da kan det være litt skummelt å ta hvilepulsen. Hvis man er godt oppe på 40-tallet er ikke det oppbyggende, sier Brandsdal.

Hvilepulsen kan variere stort fra person til person. Finn Hågen Krogh forteller at han har en høyere hvilepuls enn resten av landslaget.

– På langturer og på intervaller merker jeg at jeg ligger litt over de andre. Kanskje 10 eller 15 slag høyere når vi trener på samme intensitet, sier Hågen Krogh.

– Indurain hadde 21 i hvilepuls
Eldar Rønning måler sjelden pulsen, men han husker en episode fra da han var på sesjon.

– Det var en gammel militærlege på 70 år som satt der, og han hadde sikkert sittet der i 40 år. Han målte pulsen min til 36, og det var det laveste han noen gang hadde målt, ler Rønning.

– Hvis hvilepulsen min er veldig lav og den går fort ned etter fysisk aktivitet tyder det på at formen er bra. Men jeg har jo for eksempel hørt at Indurain ble målt til 21 i hvilepuls. Da begynner det kanskje å bli litt faretruende, fortsetter veteranen.

Landslagstrener Trond Nystad forteller at trenerapparatet følger med på utøvernes puls.

– Hvis hvilepulsen plutselig klatrer opp er det et tegn på at man begynner å bli syk eller at man er overtrent. Vi holder et øye med den for å være sikker på at den er stabil på et normalt nivå, sier Nystad.

Utvalgte landslagsløpere

Laveste pulsmåling

Øystein Pettersen

30

Niklas Dyrhaug

31

Eirik Brandsdal

31

Therese Johaug

33

Ola Vigen Hattestad

34

Pål Golberg

35

Sjur Røthe

36

Eldar Rønning

36

Martin Johnsrud Sundby

36