Johnsrud og Olsson
Johnsrud og Olsson

Sundby med hjertestøtte til Johan Olsson

– Kanskje den jeg har aller mest respekt for i langrennssirkuset, sier Martin Johnsrud Sundby.

Beitostølen (TV 2): I boken «Våga välja eget spår», som utgis neste uke, skriver den svenske skiløperen Johan Olsson at han lider av takykardi, en ufarlig hjerteforstyrrelse.

Les: Johan Olsson har hjertefeil

Olsson forteller at problemet dukket opp for første gang sommeren 2012. Han måtte til grundige undersøkelser etter at han ikke ble kvitt hjertebank.

Olsson er slett ikke den eneste skiløperen som har opplevd hjertetrøbbel. Justyna Kowalczyk, Kikkan Randall, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby har alle opplevd ubehag i treningssammenheng.

Fikk trøbbel på treningstur
Sundby ble fløyet med luftambulanse til Rikshospitalet etter en dramatisk joggetur i 2011. Der ble det påvist uregelmessigheter i hjerterytmen. Sundby forstår at Olsson har vært bekymret.

– Jeg ser at det muligens er noe av det samme jeg har vært borti. Da er det ufarlig, men jeg leser også at han er redd og bekymret. Det skjønner jeg veldig godt og har stor forståelse for. Det følte jeg selv på kroppen, sier Sundby.

Les: Northug med nytt stikk til svenskene: – Det er ingen som er gode
Les: Marit Bjørgen er friskmeldt

Det tok en god stund før Sundby turte å gi alt på trening. Frykten for at noe kunne skje med hjertet satt i.

– Problemet er når man begynner å kjenne etter. Jeg kjente etter i en lang periode, og det er ikke bra. Jeg håper ikke friske folk begynner å kjenne etter. I en periode ble jeg mer restriktiv i treningssammenheng. Jeg tok det mer med ro og valgte ikke å belaste så mye. Jeg var kanskje engstelig for å trene for mye. Men nå får jeg kanskje en dårlig sesong, nå som jeg har trent mye og ikke er redd for dette lengre, sier Sundby.

Han ser mange fordeler ved å være åpen om temaet.

– På en måte er det greit at andre har opplevd det, slik at det ikke føles helt unormalt. Vi tyner kroppen maksimalt, og hjertet får seg solide trøkker underveis i karrieren. Det er naturlig at det skjer ting og tang, for hjertet er en muskel på lik linje med andre muskler i kroppen. Belastning påvirker muskulatur, men forhåpentlig er dette helt ufarlig, sier Sundby.

Les: Her krasjer landslagsstjernen TV 2-helikopteret
Les: Tufte mener «Best av de beste»-konkurrent må manne seg opp

Ser opp til Olsson
Johan Olsson er en av de store gullfavorittene i Sotsji-OL til tross for hjertetrøbbelet. I VM i Val di Fiemme viste Olsson rå styrke da han tok gull på femmila etter et vanvittig solokjør.

Sundby tilstår at svensken er et lite forbilde for ham.

– Han er kanskje den jeg har aller mest respekt for i langrennssirkuset. Det han gjorde på femmila i VM i forrige sesong er kanskje det råeste jeg har sett i langrennssporet på 10 år. Det var helt rått. Det var første gang jeg synes det var gøy å se på skirenn uten å delta selv. Når han er i toppform er det ingen som går fortere, sier Sundby.