Magnus Carlsen svarer på spørsmål fra pressen etter det andre partiet i sjakk VM søndag. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Magnus Carlsen svarer på spørsmål fra pressen etter det andre partiet i sjakk VM søndag. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Carlsen vant etter ny Anand-tabbe

Nordmannen dominerer i sjakk-VM. Kan sikre sammenlagtseier allerede i morgen.

Se pressekonferansen i videovinduet over!

Se og følg VM trekk for trekk i vårt livesenter fra fredag morgen (10.00)

Magnus Carlsen (22) er kanskje 21 år yngre enn sin VM-motstander Vishy Anand (43), men i dagens parti var det den langt mer rutinerte inderen som fremsto som læregutt. Nå er det knapt et menneske igjen i sjakkverden som tror Anand kan snu til seier i VM-duellen.

– Hva kan jeg si? Jeg innså tabben akkurat idet jeg foretok den, sier Anand om dagens brøler.

I sitt 28. trekk valgte Carlsen å flytte dronningen til et felt som økte vinnersjansene til 98 prosent. Anand forsto umiddelbart hva som hadde skjedd, og kastet inn håndkleet. Inderen burde i trekket før brukt løperen, ikke springeren, slik han gjorde.

– Anand gikk på en kjempesmell. Nå er VM-matchen så godt som over. Det er helt utrolig at han kan gjøre en slik feil på dette nivået, men det er selvsagt veldig bra for Magnus, sier TV 2-ekspert Erle Marki Hansen.

Etterpå ble Carlsen og Anand sittende lenge og diskutere partiet før de gikk videre til pressekonferansen. Der forklarte nordmannen hvordan han tenkte da tabben gikk opp for ham.

– Her måtte jeg bare gå all-in og spille kontringsspill. Det var enormt mange kompliserte linjer. Jeg var ikke sikker på hva jeg skulle gjøre. Slik det forløp var ikke trekkene mine så kompliserte – jeg hadde ikke så mange valg. Heldigvis for meg så gikk han på en blunder, sier Carlsen.

Carlsen krones trolig i morgen
Dagens tabbe gjør at Carlsen kan vinne den pågående VM-feiden allerede i morgen. Dagens seier – den tredje i rekken for nordmannen i løpet av ni kamper – gjør at Carlsen kun trenger en remis for å sikre sammenlagtseieren fredag.

– Med 6–3 til Magnus ser det veldig lovende ut. Da skal det nærmest en krise til av et eller annet slag for at dette skal forandre seg, sier pappa Henrik Carlsen til NRK.

Carlsen selv så aldri kampen som avgjort.

– Det var en virkelig tøff kamp. Fra åpningen var det klart at det kom til å bli ekstremt ubalansert, sier Carlsen.

En som derimot allerede har skjenket Carlsen seieren, er den britiske stormesteren Nigel Short. Carlsen ble kofrontert med tweeten stormesteren sendte ut etter kampen, der briten skriver:

«End of an era...»

Carlsen tenkte seg om en stund, men ville ikke kommentere tweeten.

– Let's be correct this time, svarte Carlsen på rolig engelsk.

Den tiende og – trolig avgjørende – kampen starter i morgen kl. 10.30 på TV2.no og TV 2 Sport. Den følger du i sin helhet i vårt livesenter