john carew (Foto: TV 2)
john carew (Foto: TV 2)

Carew: – Min spillestil hadde vært nyttig for landslaget nå

Men John Carew gjør definitivt ikke comeback.

Oslo/Molde (TV 2): Måltørke for spissene begynner å bli et mareritt for Norge. Laget gikk målløse av banen i tirsdagens 0-1-nederlag for Skottland, til tross for gedigne muligheter. Per-Mathias Høgmo kan nok trøste seg med at forgjengere hadde litt skarpere alternativer å velge mellom:

– Jeg var i Valencia, Ole Gunnar var i Manchester United og Tore André var i Chelsea, som gjorde det bra i klubbene i store turneringer. Vi har ikke sånne spillere akkurat nå, sier John Carew til TV 2.

Les også: John Carew blir TV 2-ekspert: – Jeg gleder meg

– Nyttig for landslaget nå
Han får støtte av sin tidligere rekkekamerat:

– Det er forskjellen på lag, de som har målscorere. Se på Portugal og Sverige, de har to fantastiske målscorere og da blir det mål, sier Ole Gunnar Solskjær til TV 2.

John Carew har likevel tro på fremtiden og prosjektet Høgmo har startet på. Selv om han mener landslaget ikke engang var i nærheten av å kvalifisere seg til VM.

– Hvor hadde dette landslaget vært hvis du hadde spilt der ennå?

– Nei, det vet jeg ikke. Men som oppspillspunkt og det å kunne binde opp forsvarsspillere, som jeg gjorde ofte, det hadde vært nyttig for landslaget nå. Uten tvil, mener 34-åringen.

– Veldig talentfulle
– De som er der nå er veldig talentfulle og kan bli veldig gode. Så de må bare få ro rundt seg, få gode arbeidsforhold og få ut potensialet sitt. Laget er veldig ungt, beroliger Carew.

Toppfotballsjefen legger ikke skjul på viktigheten John Carew hadde på det norske laget.

– Carew var veldig viktig for landslaget. Så er det ikke så viktig hvem som scorer målene, men at vi er effektive når vi først får de store sjansene, sier Nils Johan Semb til TV 2.

Spisser som ikke scorer mål har preget landslagsåret 2013. Moa sliter benken i Tyskland og har kun scoret ett mål på straffe for Norge de siste 12 månedene.

– Vi trenger å få i gang målscorerne. Det kan vi ikke stikke under en stol, men jeg er trygg på at det kommer, sier Per-Mathias Høgmo.

Les også: Carew kritiserer Yngve Hallén etter Drillo-sparkingen

Moa: – Må bli kaldere foran mål
Ola Kamara har fått sjansen under Høgmo, men står uten nettkjenninger med flagget på brystet. Marcus Pedersen, som startet på topp sammen med Kamara både i Herning og Molde, scoret sitt første landslagsmål mot Danmark, men har også misset flere store sjanser de siste dagene.

– Det er kjedelig når vi ikke får målene, men det hadde vært kjedeligere om vi ikke skapte sjanser. Dette bekymrer meg ikke. Målene kommer i 2014, sier Marcus Pedersen til TV 2.

– Det er litt frustrerende, og vi må bli flinkere til å sette sjansene, men vi tar med oss at vi spilte bra fotball. Vi viste det mot Danmark, men særlig nå mot Skottland. Dette handler om marginer, men også udyktighet. Vi må bli kaldere foran mål. Det gjelder ikke bare spissene, men hele laget, sier Moa.

– Jeg har lagt opp
Spissene må altså tåle kritikk i disse dager for ikke å være kliniske nok. Men Carew, Flo og Solskjær opplevde også et hylekor fordi at de scoret for få mål under landslagets glansdager.

– Sånn er det bare, og sånn har det alltid vært. Hvordan spissene gjør det er utslagsgivende, sier Carew.

Han kommer neppe tilbake med flagget på brystet. Og han kommer heller ikke til å gjøre noe comeback på klubbnivå, til tross for at han tidligere i høst sa til TV2 at han vurderte og tre på seg Vålerenga-drakten igjen.

TV 2 Play: Carew vil avslutte i VIF

– Den plutselige lysten til å gjøre comeback var borte dagen etterpå, sier Carew nå.

– Så du har lagt opp?

– Ja, det kan jeg si nå. Jeg har lagt opp, svarer Carew, som er opptatt med en haug av prosjekter. Blant annet to spillefilmer som får première første halvdel av 2014.

VM-klar gjennom TV 2
Og selv om Norge ikke klarte å kvalifisere seg, er Carew nå klar for VM i Brasil. Han blir en del av troppen som TV 2 sender nedover kommende sommer. 34-åringen vil bli en del av kanalens utegående team i Brasil, og skal fylle en ekspertrolle sammen med Davy Wathne.

Carew ser frem til å følge mesterskapet på nært hold.

– Jeg gleder meg til å være en av TV 2s utsendte til Brasil sammen med Davy, og rapportere om det som skjer hjem til det norske folk. Det kommer til å bli en fantastisk opplevelse. Jeg ser frem til å kjenne på dramatikken og stemningen der under mesterskapet, et VM i Brasil er helt spesielt, sier Carew.