Nordenfail
Nordenfail

Norden har ikke vært dårligere på 31 år: – Det er veldig trist

Petter Myhre mener nordiske land er helt avhengige av enkeltspillere.

VM-sluttspillet i Brasil neste år vil ikke skrive seg inn i historiebøkene som noe høydepunkt sett med nordiske øyne.

Verken Norge, Danmark, Sverige, Island eller Finland har klart å kvalifisere seg til mesterskapet. Nærmest var svenskene som tirsdag måtte se seg slått av Portugal i playoffen.

Et VM uten nordisk deltakelse har ikke funnet sted siden VM i 1982.

– Veldig trist
TV 2s fotballekspert Petter Myhre synes det er leit at vi ikke får noen nordiske innslag i Brasil, men mener at man heller ikke kan forvente at smånasjonene i Norden deltar i hvert eneste mesterskap

– For det første er det veldig trist at det er sånn. Men internasjonalt blir det flere og flere gode nasjoner, og det er derfor ingen selvfølge at små nasjoner kvalifiserer seg. Det har det aldri vært. Vi har vært heldige en lang periode med at noen lag har kvalifisert seg til de fleste mesterskapene, sier han.

Les også: Zlatan etter Portugal-tapet: – Et VM uten meg er ingenting å se på

Han mener det er Norge og Danmark som har størst grunn til å være skuffet over å ikke kunne delta neste sommer. Begge lagene hadde gode muligheter til å nå playoff, men endte som henholdsvis firer (Norge i pulje E) og dårligste toer totalt (Danmark i pulje B).

Petter Myhre (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Petter Myhre (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

– Norge hadde et veldig bra utgangspunkt, men presterte rett og slett ikke godt nok. Danmark var litt i samme situasjon. Sverige gjorde det man kunne forvente, og tok playoffplassen bak Tyskland. Så møter de Portugal i playoffen som har flere erfarne spillere og som har vært med på noe av det samme flere ganger før. Da blir det vanskelig, sier han.

– Avhengig av enkeltspillere
Zlatan Ibrahimovic har nærmest båret Sverige fremover på sine egne skuldrer. Akkurat det er en faktor Myhre mener er helt avgjørende om små nasjoner som Norge, Sverige, og Danmark skal lykkes.

– Sverige er omtrent på samme nivå som Norge dersom man tar bort Zlatan. Men med han har de gjort det veldig bra. Vi er avhengige av å få frem enkeltspillere som har det lille ekstra. Danskene ble satt på kartet ved hjelp av Laudrup-brødrene. Svenskene hadde laget som tok VM-bronse i 94, og vi i Norge hadde også en gylden generasjon på 90-tallet, sier han.

Les også:Kroatia knuste Islands VM-drøm

Spennene fremtid
Neste mulighet for å kvalifisere seg til et verdensmesterskap blir i Russland i 2018. Myhre har tro på forbedringer til den tid, men er klar på at det ikke vil skje uten hardt arbeid.

– Jeg har tro på forbedringer i fremtiden. For Sverige sin del blir det jo spennende å se hva som skjer dersom Zlatan forsvinner. For vår egen del ser det også positivt ut. Men det er ingen tvil om at vi må skape enda flere gode fotballspillere. Vi er nødt til å ha flere spillere som spiller ute i de store ligaene, helst på de beste klubblagene, hver eneste uke. På den måten vil de være vant med det internasjonale nivået som også kreves på landslagsnivå. For at det skal skje må vi skjerpe talentutviklingen. Det er ikke landslagssjefen som skaper spillerne, avslutter han.

Zlatan (Foto: Francisco Seco/Ap)
Zlatan (Foto: Francisco Seco/Ap)