Matz Stockman 2
Matz Stockman 2

Norsk baskettalent klar for amerikansk collegelag

Tidligere trener: – Dette kan ende i NBA.

I sommer reiste 18 år gamle Matz Stockman til basketakademiet på Gran Canaria for å få fart på karrieren. Nå ligger alt til rette for at den tidligere Sandvika- og Bærum-spilleren reiser over Atlanteren utpå nyåret.

Nylig signerte han nemlig en intensjonskontrakt som binder han til den amerikanske collegelaget Louisville Cardinals fra neste sesong av.

Laget, som vant den amerikanske collegesluttspillet i fjor, blir coachet av den tidligere New York Knicks-treneren Rick Pitino.

To meter og ti centimeter høye Stockman spiller center, og står bokført med flere kamper for aldersbestemte landslag. 18-åringen blir sett på som en av de mest lovende basketballspillerne i Norge.

– Enorm rekkevidde
Før han reiste til Gran Canaria i sommer, var Stockman elev ved basketlinjen på Norges Toppidrettsgymnas. Baskettrener og lærer ved NTG Henning Bergh er full av lovord om sin tidligere elev.

– Det er ikke ofte vi ser så unge og høye spillere med en slik timing som Matz har, sier Bergh.

Læreren har fulgt Stockmann tett i de to årene han studerte ved NTG i Bærum.

– Han har en enorm rekkevidde og bra spenst. På sitt beste er han utrolig god, skryter læreren.

Har spilt basket i fire år
At en norsk 18-åring nå får sjansen til å vise seg frem for et amerikansk collegelag, synes Bergh er helt vilt.

– Det er dette det snakkes om i basketmiljøet nå. Dette er egentlig ganske vilt og på grensen til ekstremt.

– Hvor lang er veien til NBA?

– Veien er selvsagt lang, men Matz kan klare det. NBA-klubbene henter spillere fra collegelag etter hver eneste sesong, så det er godt mulig at vi får se han i den gjeveste ligaen om noen år.

Landslagssjef Mathias Ekchoff skryter også voldsomt av sin tidligere elev fra Bærum. Eckhoff har også ansvaret for BLNO-klubben.

– Artig for ham. Vi får se hva det blir av spilletid. Han har et langt lerret å bleke, men han har talent. Og om han knekker koden så har vi en spiller med interessante internasjonale kvaliteter, sier landslagssjefen.

Bergh forteller videre at flere store klubber i Europa har vært ute etter Stockman de siste to årene.

– Mange har fulgt med og vist interesse. Akkurat det er ganske spektakulært i seg selv, med tanke på at Matz begynte med basket så seint som i 14-årsalderen, forteller Berg.

TV 2 har ikke lykkes i å få kontakt med Stockman selv tirsdag.