VMan P770302
VMan P770302

Disse brødrene driver med cheerleading: – Vi har det som plommen i egget

Guttene saltokaster seg inn i norsk cheersport.

– Det er jo en jentedominert sport, så vi har det absolutt som plommen i egget, vi, ler Ole Ivar Bakke (20).

Les også: Cheerleading-boom i Norge

Stadig flere gutter

Sammen med småbrødrene Asbjørn (15) og Jens Martin (12) og flere tusen andre cheerleadere, var Ole Ivar denne helgen i Skedsmohallen på Lillestrøm der lag fra hele landet kjempet om å kvalifisere seg til neste års NM. Selv om flertallet av norske cheerleadere definitivt er jenter, ser man en jevn tilstrømning av gutter til den fysisk og teknisk krevende sporten.

– Vi merker veldig godt at det har blitt flere gutter i det siste, og det gjør at konkurransen blir større, noe som er veldig bra, mener Emilie fra Viqueens Force.

Hun trekker særlig fram fysisk styrke som en fordel, samt at det sosiale samspillet i laget blir mer dynamisk med begge kjønn.

– Med gutter i troppen kan vi hevde oss i toppen i internasjonale konkurranser, sammen med USA som har hatt aktive gutter lenge, forklarer Emilie.

Fem prosent gutter

De røde og svarte i Viqueens har eksistert siden 1997 og har per i dag tolv lag. De første guttene kom til i 2006, og tilstrømmen har vært jevnlig stigende. I dag er rundt 30 av de nærmere 600 utøverne gutter. Andre klubber med gutter på laget er Eagles fra Eiker, Midas fra Oslo, Nixies fra Trondheim, Tigers og Lakers fra Romerike, Hurricanes fra Ålesund, Topaz fra Kristiansand, Seahawks og Storm fra Bergen og Diamonds fra Stavanger.

– Det er bra at vi er to gutter, men det er kjekt å være sammen med jentene selv om de er litt diva noen ganger, mener Philip (12) som trener sammen med Jens Martin på Viqueens Rookies.

Philip har nylig latt seg inspirere av lillesøster Camilla (10), som har drevet med cheerleading siden hun var seks. De har begge mål om etter hvert å ta steget inn på Viqueens Force, som er coed elite-laget til Viqueens.

– Nei, du får gå på Spirit, sier Philip spøkefullt til søsteren.

Mens et coed-lag består av både gutter og jenter, er Spirit Oslo-klubbens rene jentelag, som konkurrerer på øverste nivå i konkurranser verden over. Cheerleading deles aldersmessig inn i pee wee (6-12 år), junior (12-16) og senior, der bare utøverne på juior- og seniornivå kan konkurrerre i henhold til norsk regelverk for barne- og ungdomsidrett.

Les også: Drillo imponert av det norske cheerleading-landslaget

Mannlig muskelstyrke

Siden det innen cheerleading finnes egne kategorier som krever at begge kjønn er representert, er det vanlig at disse har hver sine posisjoner i måten programmene er satt sammen på. For jentene er det gjerne en drøm å ha være flyer – den som blir løftet.

– Vi har jenter som vil være flyere, og det er greit for meg, sier Philip på spørsmål om han kunne tenkt seg å bli kastet i lufta.

Camilla kunne likevel aldri tenkt å gi seg med cheerleading selv om hun måtte være base på bakken.

– Jeg skulle blitt den beste basen i så fall! Det går ikke an å ha et cheerlag hvis alle vil være flyere, det handler om å samarbeide, sier Camilla.

Aksepterte ikke mobbing

Mens hun mener det å få nye venner er den største fordelen med å være cheerleader, synes Philip forbedret kondis er det beste, samt det å snakke og være med jenter.

– Og så er det bra å lære nye ting, som turn og stunt, synes Philip.

Les også: Norge på topp i cheerleading

Asbjørn er alene som gutt på laget sitt, noe han opplever som en liten utfordring med tanke på det sosiale.

– Jeg er foreløpig eneste gutt på laget mitt, og det var litt vanskelig i starten. Jeg prater ikke så mye med kompisene mine utanfor om cheerleading, de er nok ikke så interesserte, tror Asbjørn, som nå har vært aktiv i tre år og ser frem til å få flere gutter med i troppen.

Eldstemann Ole Ivar har, med sine mange konkurranser på landslaget, gitt sine kritikere svar på tiltale.

– De kalte meg homo i starten, men det som er moro er at han som mobbet meg mest faktisk er på laget mitt nå, ler 20-åringen, som mener man må se ironien i det å være gutt i en såpass jentedominert idrett.

Over 2000 utøvere var denne helgen i aksjon på Lillestrøm for å kjempe om topp ti-plasseringer som en billett til norgesmesterskapet i Oslofjord Convention Centre i Stokke i Vestfold i mars. Arrangørere var Nedre Romerike Tigers Cheerleaders (NRC Tigers).

Se alle resultatene fra kvalifiseringen i Skedsmohallen på turneringens hjemmesider