Hammerfest storm (Foto: Bjørn Egil Jakobsen)
Hammerfest storm (Foto: Bjørn Egil Jakobsen)

Ekstremværet «Hildes» herjinger

«Hilde» har inntatt Trøndelag og Helgeland. Ytterst på kysten varsler meteorologene om mulig orkan.

Av Torbjørn Brandeggen og Ida Falch-Olsen

SISTE: – E6 er stengt fra fylkesgrensa i sør og opp til Korgfjelltunnelen, og dermed over Korgfjellet i Hemnes kommune, sier operasjonsleder Vegard Vordal i Helgeland politidistrikt til TV2.no i 2-tiden natt til søndag.

Statens vegvesen melder samtidig at E6 er midlertidig stengt lenger nord over Saltfjellet, fjellområdet som skiller Helgeland fra Salten.

Meteorologene melder på Twitter at Helgeland, Nord-Trøndelag vil oppleve ekstreme vindkast fram til circa klokken 03.00 søndag. Deretter vil det avta i styrke og værsystemet flytter seg mot Sverige.

I det siste varselet fra Meteorologisk institutt sent lørdag kveld ble det varslet det sterk storm 30 meter per sekund og kortvarig orkan 35 meter per sekund ytterst på kysten fra sent lørdag kveld til tidlig søndag morgen. De lokale vindkastene inn over land ventes å bli mellom 40 og 50 meter per sekund. Det ventes mellom 13 og 15 meter høye bølger inn mot kysten.

Strømbrudd

Nærmere 30.000 husstander i Sør-Helgeland og Nord-Trøndelag er uten strøm natt til søndag.

– Strømbruddet går fra Levanger i sør til Nærøy i nord, med hovedtyngden på kysten, sier Trygve Kværneland, administrerende direktør i NTE nett.

Lørdag kveld er opp mot 20.000 husstander uten strøm i Nord-Trøndelag, og flere hundre i Sør-Trøndelag. Uværet som slår inn over Helgeland, skaper problemer på veiene, og minst 10.000 husstander er uten strøm. Helgeland politidistrikt opplyser at det ikke er trygt å ferdes utendørs.

Det er distribusjonsnettet til NTE som er rammet av uværet, ikke regionalnettet.

– Det er vanskelig å få kartlagt alle feilene. For det meste er det snakk om trær som har falt over strømlinjene, sier Kværneland.

Han opplyser at selskapet har lag ute som undersøker feilene, men sier også at det er skummelt å bevege seg ute i ekstremværet for hans ansatte.

Vurderer å sperre av Trondheim sentrum

Ekstremværet Hilde skaper farlige situasjoner i Sør-Trøndelag.

Politiet opplyser at det kan bli aktuelt å sperre av deler av Trondheim sentrum for feststemte nattegjengere.

Frykten er at løse gjenstander skal komme flygende gjennom lufta og ramme mennesker.

– I Trondheim sentrum er det noen bygg som er i ferd med å bli rehabilitert hvor det kan bli farlige situasjoner. Det er en utfordring at det er feststemte mennesker på byen og værprognoser som tilsier at det kan bli verre utover natta, sier operasjonsleder Leif Berglund i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Mulig orkan

SETT OVENFRA: Dette satelittbildet viser «Hilde» klokken 18.00 lørdag. (Foto: MET)
SETT OVENFRA: Dette satelittbildet viser «Hilde» klokken 18.00 lørdag. (Foto: MET)
«Hilde» har inntatt Trøndelag og Helgeland. Ytterst på kysten varslet meteorologene om mulig orkan.

Det er målt vind med orkans styrke på Kråkenes på Statlandet, på Ona og Nordøyan fyr, heter det i en oppdatert melding fra Meteorologisk institutt.

Såkalt signifikant bølgehøyde, som er et uttrykk for å angi høyden på havbølger, er ventet å bli fra 13 til 15 meter.

Både politiet og meteorologene råder folk til å ta forholdsregler og forberede seg på stormen.

Ifølge instituttet stammer stormen Hilde fra et lavtrykk like sør for Island.

Nytt lavtrykk søndag

Lørdag kveld og tidlig natt til søndag, er det ventet vestlig sterk storm med en vindstyrke på 30 meter i sekundet.

Det er muligheter for kortvarig orkan med en vindstyrke på 35 meter i sekundet.

Ytterst på kysten kan vindkastene nå 40 til 50 meter i sekundet inn over land.

Lavtrykket forsterker seg til et stormsenter som vil fortsette hurtig nordøstover. Søndag vil et tredje lavtrykk komme inn mot kysten.

– Men dette har langt roligere vindforhold enn lørdagens og er ikke på langt nær like kraftig. Likevel kan det bli liten storm i Møre og Romsdal og Trøndelag søndag ettermiddag og kveld, sier Solbjørn Apeland, vakthavende meterolog hos Storm.

– Det er fortsatt et lavtrykk som kan gi kuling mandag, men det roer seg gradvis mandag og utover uken, forteller hun.

SE VIDEO med TV 2-reporter Terje Dalen om tilstanden i Namsos lørdag kveld:

Stopper Hurtigruten

Hurtigruten innstiller en rekke avganger for å unngå å være til sjøs når ekstremværet Hilde raser inn. Trafikken tas opp igjen først når uværet har lagt seg.

– Det har nesten aldri skjedd. Det er jo uvanlig at man får uvær som treffer hele kysten på en gang, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten til NRK.

Flere passasjerer fortalte allerede fredag om ubehagelige opplevelser på sjøen. Lørdag tok rederiet beslutningen om å innstille alle avganger på rutene mellom Trondheim og Finnsnes, Bergen og Ålesund, Tromsø og Kirkenes og mellom Honningsvåg, Kirkenes og Hammerfest i minst ett døgn.

– Vi kansellerer på grunn av uværet. Dette er en beslutning som er tatt av våre kapteiner, og sikkerheten kommer alltid først, sier Bjørnflaten.

Flesteparten av skipene vil ikke være i rute igjen før til uka, ifølge trafikkinformasjonen på Hurtigrutens nettsider.

Passasjerer som allerede er om bord på hurtigruteskipene, vil få hjelp til å komme seg videre, og folk som har billetter, vil få refundert disse.

SE VIDEO med TV 2-reporter Mari Stephansen om tilstanden i Brønnøysund lørdag kveld:

Varsler flom

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte lørdag formiddag ut flomvarsel for fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland.

I disse fylkene gjelder aktsomhetsgrad 2, noe som innebærer raskt økende vannføring som kan føre til lokale oversvømmelser. Det kan gi store problemer og flomskader lokalt.

For Nordland gjelder varselet også søndag. I de andre fylkene gjelder det kun lørdag.

SE VIDEO med Elin Tvedt: – Bølgene kan bli 27 meter høy

57 veistrekninger stengt

Lørdag formiddag var 57 veistrekninger og ferjesamband stengt på grunn av sterk vind, flom, ras eller fare for ras.

Ekstremværet Hilde er ventet å treffe kysten lørdag kveld, men lørdag formiddag var store deler av Norge allerede rammet av uværet. Statens vegvesen melder om svært mange stengte veistrekninger.

I Stryn i Sogn og Fjordane har det gått steinras som stenger riksvei 15. I samme fylke har det også gått snøras som lørdag formiddag stengte fylkesvei 13 i Balestrand og på Gaularfjell. Det er også flere andre fylkesveier i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og i Trøndelag som er stengt på grunn av jord- eller steinras.

Flom var årsaken til en stengning av fylkesvei 362 mellom Arasvik og Mjosundbrua i Møre og Romsdal. En lang rekke ferjesamband langs hele kysten er stengt på grunn av den sterke vinden.

Kan bli skader ved orkan

MET orkan (Foto: Meterologisk institutt)
MET orkan (Foto: Meterologisk institutt)
Vind oppgis alltid som middelvind i ti minutter. Selv om det bare blåser stiv kuling kan det komme brå stormkast som river trær over ende.

Her er oversikten fra liten storm til orkan.

Liten storm: Store trær svaier, takstein kan blåse ned, høye bølger, sjørokk i luften (20,8 – 24,4 m/s).

Full storm: Trær rykkes opp med rot, meget høye bølger, sjøen hvit av skum og rokk (24,5 – 28,4 m/s).

Sterk storm: Store skader på skog og bygninger, så store bølger at skip forsvinner i bølgedalene (28,5 – 32,6 m/s).

Orkan: Uvanlig store skader på skog og bygninger, på sjøen luften er fylt av skum og sjørokk (over 32,7 m/s).

Lurer du på hvor mange kilometer i timen det blåser når det er stiv kuling?

På forsiden til storm.no kan du bruke vindkalkulatoren til å finne det ut. (TV 2/NTB)

En oversømmet bensinstasjon i Bergen etter det kraftige regnværet som feide inn over byen fredag ettermiddag.  (Foto: Scanpix)
En oversømmet bensinstasjon i Bergen etter det kraftige regnværet som feide inn over byen fredag ettermiddag. (Foto: Scanpix)