Sir Alex Ferguson på plass i Oslo for å holde foredrag.  (Foto: TV 2)
Sir Alex Ferguson på plass i Oslo for å holde foredrag. (Foto: TV 2)

Taus Ferguson måtte gi tapt for Solskjær i Vallhall

– Det var helt fantastisk å spille på laget til Ferguson, sier Øystein Stray Spetalen.

Oslo (TV 2): Sir Alex Ferguson snakket for rundt 500 spesielt inviterte gjester i Vallhall torsdag kveld.

Etterpå var det showkamp, der han og Ole Gunnar Solskjær ledet hvert sitt lag. Selv om Fergusons menn tok ledelsen, var det Molde-manageren som til slutt kunne juble for 3–1 mot sin tidligere sjef.

Dro sammen med Solskjær
Da foredraget og kampen var unnagjort satte Solskjær og Ferguson seg i en ventende bil rett utenfor Vallhall. De tok seg ikke tid til autografjegere eller den ventende pressen. Media hadde heller ikke tilgang til seansen underveis, dette var et av kravene Ferguson hadde stilt i forkant.

Flere finanstopper og kjendiser var på plass for å høre på den pensjonerte fotballpersonligheten.

Øystein Stray Spetalen fikk et minne for livet da han spilte under Ferguson. Han beundrer skotten:

– Folk som har skapt noe har aldri gått konsensus. De har gått sine egne veier. Jeg spilte på laget hans. Det var helt fantastisk, han synes det var synd han ikke så meg for 30 år siden, sier Øystein Stray Spetalen, med et smil.

– Det var veldig morsomt. Han sa at man må ha kontroll over seg selv og mye annet, det var interessant å høre på. Klart jeg lærte noe, man lærer noe hver dag, sier Erling Kagge.

– Er du Manchester United-fan?

– Nei, er du gal? Jeg heier på Arsenal, sier eventyreren og forfatteren.

Kick for Rugland
En som er fan av Fergusons Manchester United, er Håvard Rugland. Den tidligere NFL-proffen var svært begeistret for det han fikk se og høre denne torsdagskvelden.

– Han gikk gjennom hvordan man bygger opp en så stor klubb som United. Det som var viktig for ham var å få inn folk med samme mentalitet, det å skape vinnere. Han snakket masse om Cantona som ble veldig viktig for laget, de ble et vinnerlag med han. Han sa også at managere må få tid til å bygge klubb slik som Moyes får nå. Jeg er motivert og får prøve å bruke det i «kickingen» min, sier Rugland, som også studerte 71-åringen i duellen mot Solskjær:

– Han var aktiv. Han virket å ha selvtilliten i orden, sier Rugland.

Ingen «Fergie-time» fra Edvartsen
Vålerenga Fotball var også representert på foredraget. Kjetil Rekdals assistenttrener forteller om en balansert Ferguson som var tilbake i manager-rollen i Vallhall:

– Han var veldig avslappet i dag. Dagens kamp var en liten «vennskapskamp». Men jeg tror ikke han har mistet noe de siste månedene, han er fortsatt en stor karakter i fotball-verdenen og snakket med stor lidenskap her inne, sier Andrea Loberto, som hadde skrevet flere sider med notater fra Fergusons foredrag.

Dommer Svein-Erik Edvartsen slapp unna både «hårfønere» og forslag om «Fergie-time»:

– Det var ingen kritikk i dag. Gode tilbakemeldinger fra managerne denne gangen. Vi hadde ikke fjerdedommer, så ingen ba om «Fergie-time», sier Edvartsen.

Fikk en million kroner
Manchester United-legenden var innleid av finansfirmaet Arctic Securities for å holde foredrag for deres kunder og relasjoner. Etter det TV 2 forstår tjener 71-åringen en million kroner på oppdraget.

Han kom noe sent, men reddet seg inn igjen ved å peke på klokken og si «Fergie time».

– Hva skal du fortelle på foredraget i dag?

– Det er alltid noen historier å ta av, sa Ferguson til TV 2 da han ankom i 14-tiden.

– Noen gode historier?

– Jeg håper det!

– Det blir kjekt å se ham igjen. Jeg har ikke pratet så mye med ham siden jeg reiste fra England. Jeg er sikker på at vi alle kan lære mye av foredraget hans, sa Ole Gunnar Solskjær til TV 2 på vei inn til foredraget.

Fergusons foredrag heter «Repeating success», der går han gjennom flere punkter om sin ledelsesfilosofi fra sine år i Manchester United.