Putin jakter homoaktivister
Putin jakter homoaktivister

FSB-ekspert tror Putin vil drive heksejakt på homo-aktivister

Det russiske sikkerhetspolitiet rår over tidenes mest omfattende overvåkningsprogram.

Varsleren Edward Snowden sjokkerte en hel verden da han lekket dokumenter om det amerikanske overvåkningsprogrammet PRISM. Det elektroniske overvåkningsprogrammet lagrer data fra selskaper som Google, Facebook, Yahoo og Microsoft, og opereres av NSA, den nasjonale sikkerhetsetaten i USA.

Men det er ikke bare amerikanerne som har en sterk trang til å overvåke det som skjer på internett. I Russland har myndighetene for alvor engasjert seg i informasjonskrigen som raser på nettet.

Les: Putin vil avlytte Johaugs telefonsamtaler

– Ren trakassering
Det er ikke uten grunn at russernes overvåkningssystem SORM blir kalt PRISM på steroider.

Mens man i USA i utgangspunktet er nødt til å innhente en rettslig kjennelse for å få tilgang til tele- og nettdata, er forholdene langt mer uoversiktlige i Russland. Det russiske sikkerhetspolitiet FSB har i utgangspunktet carte blanche til å overvåke privatpersoner, enten de er en trussel eller ei.

Sikkerhetsoppbudet før de olympiske lekene i Sotsji er enormt. Vladmir Putin har lagt ned betydelig prestisje i OL-prosjektet, noe som reflekteres i budsjettet til FSB. TV 2 var nylig på reportasjetur i utkanten av Sotsji.

Målet med turen var å belyse ulike sider ved forberedelsene til vinterens OL i Sotsji. Seks ganger på tre døgn ble TV 2s team avhørt av russisk politi. ”Ren trakassering” kalte utenriksreporter Øystein Bogen det.

Les: TV 2s team anholdt flere ganger i Russland
Les: – Urovekkende at russiske myndigheter ikke lenger bryr seg

Monsteret FSB
Andrei Soldatov er sannsynligvis den journalisten i verden som kan mest om FSB. Soldatov har skrevet flere bøker om det russiske sikkerhetspolitiet. Han mener organisasjonen nå har vokst seg til et monster innenfor staten Russland – et monster som han sammenligner med religiøst politi i enkelte arabiske land.

– De siste 14 årene har FSB bare fått mer og mer makt, sier Soldatov til tv2.no.

– Det er et ekstremt stort tema å snakke om, fortsetter Soldatov, og henviser til boken “The New Nobility”, som han har skrevet sammen med Irina Borogan.

De siste årene har FSB gjort en rekke tiltak i Svartehavs-området for å være best mulig forberedt til OL. Alle telefon- og internett-leverandører må etter loven integrere såkalte Sorm-bokser i teknologien sin. Disse boksene vil gi FSB muligheter til systematisk å overvåke all kommunikasjon under OL.

Les: Vil at IOC etterforsker trakasseringen av TV 2s team i Sotsji
Les: Heiberg om Russlands pengebruk: – Helt borti natta

Vil slå ned på homo-protester
Russiske myndigheter vil være i stand til å spore bruk av sensitive ord og setninger i e-poster, nettdiskusjoner og andre sosiale medier. Også kredittkort-transaksjoner vil bli overvåket.

Sikkerhetssjef i OL er FSB-direktør Oleg Syromolotov. Han er direktør i FSBs avdeling for kontraspionasje. Soldatov avslører at det ikke er tilfeldig at nettopp Syromolotov fikk jobben som sikkerhetssjef. Frykten for utenlandske spioner er nemlig større enn frykten for terrorister.

Den største frykten under OL er protester og demonstrasjoner, forteller Soldatov. Han tror russiske myndigheter vil bruke teknologien til å føre en heksejakt på homo-aktivister og politiske motstandere.

– Offisielt er de redd for terrorister. Men egentlig er de mest redd for protester og manifestasjoner. Slik som Putin la det frem i sommer i et dekret, er det store sjanser for å myndighetene vil bruke overvåkningssystemet til å slå ned på homo-protester og politiske manifestasjoner, sier Soldatov.

Les: Toppløse aktivister kuppet moteuka i Paris
Les: – Vladimir Putin snakker svensk

Advarer forretningsfolk
Det amerikanske utenriksdepartementets byrå for diplomatisk sikkerhet advarte tidligere i år alle som reiser til lekene med å være ekstremt forsiktige i all kommunikasjon. Forretningshemmeligheter, forhandlingsposisjoner og annen sensitiv informasjon var noe man måtte regne med ble plukket opp av russiske myndigheter.

Les: Russisk gull i Sotsji-OL gir bonusfest
Les: Russisk politi skrur på sjarmen før OL

Foreløpig har ikke norske myndigheter advart forretningsfolk mot å gjøre business i Russland under OL.

Soldatov ber reisende nordmenn være svært forsiktige.

– Hvis forretningsfolk tenker at det er trygt å dele sine hemmeligheter med FSB, så er det trygt, sier han tørt.

Å jobbe som journalist i Russland kan være litt av en utfordring. Jakten på sannheten kan i verst fall ende svært tragisk. I 2006 ble den gravende journalisten Anna Politkovskaja skutt og drept i en heis i boligblokken der hun bodde i Moskva. Soldatov har også opplevd skremmende episoder.

– Jeg har dekket FSB i snart 14 år. Jeg er blitt avhørt en rekke ganger. For å være helt ærlig er det ikke mitt favoritt-tema å snakke om, sier Soldatov.