Danmarks Ullevaal-helt er død

Erik Dyreborg, som for 46 år siden scoret alle fem mål i Danmarks 5-0-seier over Norge på Ullevaal stadion, døde tirsdag. Han ble 73 år gammel.

Dyreborg fikk bare seks landskamper, men han er likevel enestående i dansk fotballhistorie. Ingen annen dansk spiller har scoret fem mål i en landskamp. Da Dyreborg herjet med Norge 24. september 1967, gjorde han det til og med på ren trass.

Næstved-spilleren tok det nemlig tungt at han fikk kritikk for ikke å være målfarlig nok da han en måned tidligere scoret to ganger i 14-2-seieren mot Island.

– Jeg la opp til åtte mål, men det tok ikke kritikerne hensyn til. I kampen mot Norge bestemte jeg meg for å skyte selv hver gang jeg hadde muligheten. Det var ikke snakk om å gi ballen til bedre plasserte lagkamerater, sa Dyreborg i et intervju i forbindelse med Danmarks fotballforbunds 100-årsjubileum i 2008.

På det norske laget spilte størrelser som Nils Arne Eggen, Trygve Bornø, Harald Berg, Harald Sunde og Odd Iversen, men Dyreborg overskygget både med- og motspillere og sendte ballen i nettet bak Kjell Kaspersen fem ganger.

Besynderlig nok ble landskampen i Oslo Dyreborgs siste. Bragden bidro til at han ble profesjonell i amerikanske Boston Beacons, og den gang var utenlandsproffer uønsket på det danske landslaget. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2