DEPPET: Ruben Kristiansen måtte trøste en nedbrutt Zdenek Ondrásek etter at TIppeliga nedrykket var et faktum.
DEPPET: Ruben Kristiansen måtte trøste en nedbrutt Zdenek Ondrásek etter at TIppeliga nedrykket var et faktum.

Nedrykkstårer i Tromsø og Hønefoss

Mens Sarpsborg 08 må ut i kvalik mot Ranheim.

Brann-Tromsø 4-1
Odd-Hønefoss 3-2
Viking-Sarpsborg 2-1

Brann Stadion/Skagerak Arena/Viking Stadion/Oslo (TV 2): Ingen av bunnlagene lyktes i siste serierunde.

Sarpsborg rotet bort ledelsen borte mot Viking, Hønefoss tapte i Skien etter å ha ledet to ganger, mens Tromsøs håp om fornyet kontrakt effektivt ble torpedert av et trenerløst Brann-lag.

Sarpsborg var i noen minutter mot slutten av runden på trygg plass, men så scoret Viking to ganger i Stavanger og gjorde at Sarpsborg må ut i dobbeltkamper mot Ranheim om retten til Tippeliga-spill neste år.

Kjempenedtur for TIL
For Tromsø ble sesongen en gedigen skuffelse. Ambisjonene var store etter forrige sesongs 4. plass, men etter tapene av trener Per-Mathias Høgmo og sentrale spillere som Ruben Yttergård Jenssen ble Gutan anno 2013 en skygge av fjorårets utgave.

Tromsø må dermed belage seg på Adeccoliga-spill igjen etter ti år i landets øverste divisjon.

– Akkurat nå har vi det helt forferdelig hele gjengen. Det er det verste jeg har vært med på på fotballbanen. Det føles vanvittig skuffende, sier Thomas Kind Bendiksen til TV 2.

Tromsø-kapteinen er klar på at det ikke var tapet for Brann som var avgjørende for nedrykket. Med seier ville Tromsø sikret kvalik-plassen foran Sarpsborg.

– Vi har vært for dårlige over en hel sesong, spesielt i andre halvdel, og det er utrivelig at vi står her og faktisk rykker ned, sier Bendiksen.

Tromsø2 (Foto: Hommedal, Marit)
Tromsø2 (Foto: Hommedal, Marit)

– Så ikke nedrykket komme
Tromsø-trener fortalte om en trykket stemning i Tromsø-garderoben etter 1-4-tapet.

– Guttene har det forferdelig vondt. De så ikke dette komme, og vi har hele tiden trodd at vi skulle klare dette, sier TIL-trener Steinar Nilsen.

Nilsen var søndag tilbake på stadionet hvor han selv ledet hjemmelaget før han fikk sparken i 2010. Det ble ikke et lystig gjensyn for treneren som tok over TIL-roret etter at Agnar Christensen måtte gå 1. oktober.

– Vi har motivert oss ordentlig for akkurat det, og selv om vi har hatt tunge tider og deltatt så godt vi kunne i både Europaligaen og Tippeligaen, så er det veldig tungt å ryke nå i denne siste kampen. Men vi som er ledere skal stå opp og ta ansvar i denne situasjonen, sier Nilsen til TV 2.

Får følge av Hønefoss
Det samme må Hønefoss. Klubben holdt bare to sesonger i Tippeligaen etter opprykket i 2011, hvor de vant Adeccoligaen ett poeng foran Sandnes Ulf.

– Det er tungt. Jævla tungt. Vi hadde egentlig troen på at vi skulle klare dette her. Nå er det et faktum at vi ikke har gjort det, så det er klart at det er tøft akkurat nå, sier Tor Øyvind Hovda TV 2.

– Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud, hvor tungt er det akkurat nå?

– Det er tungt, særlig for en gjeng fotballspillere som har levert en veldig god høst, som har svart på alle tiltaler i lang tid, men som i dag kom litt for kort.

– Blir du med Hønefoss ned i Adeccoligaen?

– Det er litt for tidlig å si noe om. Nå må vi fordøye i dag, og sette oss ned og se på fremtiden, sier Smerud.

Hønefoss mistet ledelsen to ganger - se sammendrag:

Bitter pille
Sandnes Ulf var en stund i faresonen med tanke på å havne på kvalik-plassen, men fikk til slutt en hjelpende hånd av storebror Viking som snudde og slo Sarpsborg 08 ved hjelp av en overtidsscoring i Stavanger.

Sarpsborg 08-trener Brian Deane sier spillerne hans er skuffet over poengene som glapp.

– Vi er skuffa fordi vi kunne avgjort det og var så nærme. Det er en bitter pille å svelge for gutta der inne. De må reise seg, jeg skal hjelpe dem - vi skal analysere hele situasjonen og være klare mot Ranheim, sier Deane.

Ole Heieren Hansen deler trenerens skuffelse, men viser til at laget hans bare er to kamper unna fornyet kontrakt.

– Det er surt at det glipper helt på slutten, men for sju-åtte runder siden lå vi fortapt helt i bånn og alt så helt mørkt ut. Bak den skuffelsen så er vi ganske fornøyd med å fortsatt ha muligheten til å spille i Tippeligaen neste år, sier Hansen.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Viking snudde og sikret seieren på overtid:Sogndal på trygg grunn tross tap:Ampert da Vålerenga slo Sandnes Ulf: