sjakkunger1
sjakkunger1

Sjakkskole-applaus for Carlsen i India

Barna ved gamleskolen til Vishy Anand ser opp til den norske verdenseneren.

Chennai, India (TV 2 Sporten): – Hvor mange av dere har hørt om Magnus Carlsen? spør lærer Ebenezer Joseph. Barna rekker hånda i været, og starter å klappe. Vi er på besøk hos sjakkskolen som drives av Russian Cultural Centre i VM-byen Chennai. Tittelforsvarer Vishy Anand var elev her helt i starten av sin karriere, og ungene vi treffer elsker sjakk.

– Jeg liker det fordi det gjør hjernen min bedre slik at jeg kan tenke bedre, sier en liten gutt vi treffer.

– Jeg liker å sette sjakk matt, og andre interessante ting, supplerer en av de få indiske jentene til stede.

Artikkelen fortsetter under bildet.

sjakkunger
sjakkunger

VM-duellen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand er også en kamp mellom to helt ulike kulturer. Mens sjakk er bittelite i Norge, er det nasjonalsport i India. Derfor er det nærmest naturstridig at sjakkminiputten Norge har fostret en verdensledende spiller.

– Bare i Tamil-regionen der vi befinner oss nå lærer over 11 millioner barn sjakk på skolen to ganger i uken. Det er 85 millioner mennesker totalt i denne regionen, noe som er mer enn i noe nord-europeisk land. Da må man forvente at det kommer noen gode spillere herfra, sier Magnus Carlsen-manager Espen Agdestein om Anands hjemby til TV 2.

Artikkelen fortsetter under bildet.

sjakkunger2
sjakkunger2

Barna ved sjakkskolen håper på hjemmeseier til Vishy Anand i duellen med Magnus Carlsen. Men som idol er den norske sjakkstjernen vel så anerkjent som sin indiske VM-rival.

– Hvem ser du opp til, Anand eller Carlsen? spør vi en av de eldre gutta.

– Carlsen, jeg liker måten han spiller på, svarer han etter noen sekunders tenkepause.

Se reportasje i videovinduet øverst!