carlsen (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
carlsen (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Remis igjen for Carlsen: – Han har et psykologisk overtak

Henrik Carlsen mener sønnen har et psykologisk overtak på Viswanathan Anand etter at andre parti også endte med remis.

Chennai, India/Bergen (TV 2 Sporten): Det andre partiet mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand endte med remis etter trekkgjentakelse, noe som er et godt resultat for nordmannen som spilte med svarte brikker.

– Det er fordel å være hvit, så med svarte brikker er man som regel ganske fornøyd, sier Henrik Carlsen, faren til Magnus, til TV 2.

Carlsen har ikke tapt mot Anand på tre år.

– For Magnus ville det vært tungt med tap i sitt første svarte parti, men i dag var han jo ikke i nærheten av det, og han taper veldig sjelden.

Har Magnus et psykologisk overtak?

Ja, når det gjelder oppgjørene dem i mellom, så vil jeg tro det. Samtidig ser vi at Anand i turneringssammenheng stiller bedre forberedt sjakklig og i bedre fysisk form.

Etter et spenningsløst og raskt åpningsparti lørdag ble det mer underholdende da de to barket sammen i den andre kampen søndag. Likevel ble kampen avgjort tidligere enn det første partiet.

– Det er litt skuffende for oss som hadde gledet oss til å følge med, men det er et bra resultat for Magnus i og med at han hadde svarte brikker, sier TV 2s sjakkekspert, Erle Marki Hansen.

Se pressekonferansen med Carlsen og Anand i videovinduet over.

Overraskende åpning
Nordmannen prøvde å overraske Anand med en Caro-Kann-åpning, som han ikke har brukt siden 2011, men inderen var tydelig forberedt på det og de første trekkene gikk veldig raskt unna - et tegn på at spillerne var godt forberedt på hva som skulle skje.

Men i motsetning til i det første partiet gikk kampen inn i sluttspillet, som er Carlsens store styrke. Etter at Anand først gikk aggressivt til verks på kongefløyen til nordmannen, fikk Carlsen roet ned spillet og nøytralisert inderen.

– Jeg ble satt i en posisjon jeg ikke hadde forventet, så da måtte jeg velge mellom å gå i blinde eller ikke, sier Anand som da valgte en mer solid linje, noe han beklaget for på pressekonferansen.

– Det var låst, og ingen flere muligheter, forteller Carlsen.

– Anand gikk for sikre varianter for ikke å ta risiko. Det forteller at det er noe forutsigbart ved det valget av sikkerhet, som forhåpentligvis kan gi Magnus en fordel senere i matchen, tror faren hans.

Se intervjuet med Henrik Carlsen i videovinduet under.

766788

– Dette viser at matchen er veldig jevn. Nå er det uavgjort med de svarte brikkene, og det ser ut til å bli en veldig jevn kamp, tror Hansen.

Føler på hverandre
Sjakk-VM har startet rolig med to hurtige kamper, og begge spillerne har brukt disse to partiene til å føle på hverandre. Mens Carlsen måtte trekke i nødbremsene lørdag, var det Anand som havnet i tilsvarende posisjon søndag.

– Vi tilpasser oss for øyeblikket, er Carlsen svar.

– Det er forståelig at de vil føle litt på hverandre og ikke ta så store sjanser, mener Hansen.

Nå venter én dag med hvile før det tredje partiet starter tirsdag.

Slik spilles sjakk-VM
VM i sjakk spilles i Chennai, India, som er hjemstedet til Carlsens motstander og regjerende verdensmester Anand. Carlsen ble klar for tittelkampen etter å ha vunnet kandidatturneringen i London i mars.

I finalen spilles det 12 kamper fordelt på 21 dager. Spillerne får ett poeng for seier og et halvt poeng dersom det ender med remis (uavgjort). Det betyr at førstemann til 6,5 poeng vinner.

Torsdag ble fargene på brikkene trukket, og nordmannen har det beste utgangspunktet i og med at han får starte med hvite brikker. Han skal dermed åpne rundene 1, 3, 5, 8, 10 og 12 dersom kampen går så langt.

Dersom det står 6-6 etter 12 kamper, møtes de til omspill 28. november. I første omgang skal det da spilles fire ekstra partier, der de får 25 minutter betenkningstid og ti sekunder ekstra for hvert trekk de gjør. Poengfordelingen er den samme.

Står det fremdeles likt, spilles det ytterligere to ekstra partier, men med bare fem minutter betenkningstid og bare tre ekstra sekunder for hvert trekk. Hvis heller ikke det skiller spillerne, venter fire nye dobbeltkamper.

Til slutt vil et Armageddon-parti bli det som kårer en seiersherre dersom ingen vinner omspillene nevnt ovenfor. Da skal det på nytt trekkes hvem som starter med hvite og svarte brikker. Den som får hvite brikker, får fire minutter betenkningstid, mens svarte brikker får ett minutt mer. Den med svarte brikker vinner dersom det ender med remis.