carlsenanand (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
carlsenanand (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Carlsen: – Jeg måtte trekke i nødbremsene

Magnus Carlsen måtte redde inn uavgjort etter en svak start på sjakk-VM.

Chennai/Bergen (TV 2 Sporten):

Lørdag startet sjakk-VM i Chennai i India. Det som blir omtalt som en av tidenes største sjakkmatcher mellom Viswanathan Anand og Magnus Carlsen endte med remis (uavgjort) etter at spillerne hadde samme stilling tre ganger.

Kampen varte i bare en halvannen time etter at nordmannen åpnet svakt og kom tidlig under press.

– Jeg var ikke så veldig fornøyd med spillet. Vanligvis utvikler det seg sakte, men det oppsto en umiddelbar krise, og ingen av mulighetene mine virket særlig lovende, spesielt siden jeg overså et trekk. Da måtte jeg trekke i nødbremsen og gå for uavgjort, sa Carlsen på pressekonferansen.

– Han pleier ikke å spille de skarpeste åpningene. Han utsetter gjerne kampen litt til at det blir midtspill og sluttspill. Han ønsker gjerne å sette seg i en stilling hvor han kan presse, men i dag måtte han bare trekke nødbremsen, sier Carlsens manager, Espen Agdestein, til TV 2.

Se pressekonferansen med Magnus Carlsen og Vishy Anand i videovinduet over.

Krevende med hvitt
22-åringen startet med hvite brikker, noe som regnes som en fordel i sjakk.

– Han spilte litt upresist. Han hadde hvitt parti, og det er litt krevende siden man må være aggressiv fra start. Han lyktes ikke helt med det i dag, fortsetter Agdestein.

Se intervju med Espen Agdestein i videovinduet under.

766592

Derfor hadde hans indiske motstander stor grunn til å være fornøyd.

– Det var et behagelig resultat for meg. Jeg er fornøyd, sa Anand.

– Anand er, og bør være, mest fornøyd. Med de svarte brikkene er remis et meget godt resultat, sier TV 2s sjakkekspert, Erle Marki Hansen.

Ifølge statistikken vinner hvitt 55 prosent av partiene.

Ingen krise
Begge står nå med et halvt poeng hver, men det gjenstår fremdeles 11 kamper å spille. TV 2s sjakkekspert mener nordmannen ikke var helt på hugget.

– Jeg tror Magnus og Anand syns det var greit å få første parti overstått. Ingen av dem hadde nok særlig lyst til å tape det første partiet. Derfor gikk de heller for de sikre variantene og trekkene, sier Hansen.

– Magnus var nok ikke helt på hugget, men remis er ikke noen stor krise.

Saken fortsetter under bildet.

carlsendag1 (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
carlsendag1 (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Før det andre partiet spilles søndag står altså begge med et halvt poeng hver etter som det endte med remis. Seier vil gi ett poeng.

Er det Anand som er i føringen nå?

– Nei, partiet i morgen blir spennende. Da er Magnus svart. Det blir et viktig parti, men foreløpig er det en normal start, sier Agdestein.

Slik spilles sjakk-VM
VM i sjakk spilles i Chennai, India, som er hjemstedet til Carlsens motstander og regjerende verdensmester Anand. Carlsen ble klar for tittelkampen etter å ha vunnet kandidatturneringen i London i mars.

I finalen spilles det 12 kamper fordelt på 21 dager. Spillerne får ett poeng for seier og et halvt poeng dersom det ender med remis (uavgjort). Det betyr at førstemann til 6,5 poeng vinner.

Torsdag ble fargene på brikkene trukket, og nordmannen har det beste utgangspunktet i og med at han får starte med hvite brikker. Han skal dermed åpne rundene 1, 3, 5, 8, 10 og 12 dersom kampen går så langt.

Dersom det står 6-6 etter 12 kamper, møtes de til omspill 28. november. I første omgang skal det da spilles fire ekstra partier, der de får 25 minutter betenkningstid og ti sekunder ekstra for hvert trekk de gjør. Poengfordelingen er den samme.

Står det fremdeles likt, spilles det ytterligere to ekstra partier, men med bare fem minutter betenkningstid og bare tre ekstra sekunder for hvert trekk. Hvis heller ikke det skiller spillerne, venter fire nye dobbeltkamper.

Til slutt vil et Armageddon-parti bli det som kårer en seiersherre dersom ingen vinner omspillene nevnt ovenfor. Da skal det på nytt trekkes hvem som starter med hvite og svarte brikker. Den som får hvite brikker, får fire minutter betenkningstid, mens svarte brikker får ett minutt mer. Den med svarte brikker vinner dersom det ender med remis.