IMG_8802 (Foto: Alexander Thorsen)
IMG_8802 (Foto: Alexander Thorsen)

Trønderrapper sjokkerer med cupfinalesang: – Homohets og nazihyllest

– Hvis folk ikke ser humoren i det: Synd, svarer rapperen Shitrich.

Rosenborgs offisielle cupfinalesang heter «Gullet ska’ hjæm». «Den beste presangen en trønder kan få, er å få banke de søte små blå», synges det i sangen som er skrevet av Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne.

VIDEO: Se Rosenborgs cupfinalelåt: «Gullet ska' hjæm»

Fullt så uskyldig er ikke teksten til trønderrapperen Shitrich. Han har laget en uoffisiell cupfinalelåt kalt «Bombefly», som blant annet er tilgjengelig på Spotify og i iTunes.

Der synges det blant annet «Røkke e homo», «horepakket Tornekrattet» og «hate, hate, hate Molde by».

– Selvfølgelig er jeg ute etter å provosere
I refrenget heter det «Ska finn mæ et tornekratt, spark dæm ned som Bille. Bombefly mot Molde ny – sjer æ Tornekrattet vise sæ, så bli æ voldelig!»

– Låta ble til da Sveinung Sundli tok kontakt og lurte på om ikke jeg kunne lage supporterlåten over alle supporterlåter. Det må være «grisehissig» som han sa. Han tilbød meg 20.000 for jobben, noe jeg sa ja til. Så jeg satte meg ned i studio med trondheimsprodusentene Kai helvete og Rudebwoi, og hamret ut låta på tre timer. Planen var enkel: Lage cupfinalelåten som alle elsker, men ikke tør å si høyt, skriver Shitrich i en e-post til TV 2.

Er du ute etter å provosere og fyre opp stemningen foran cupfinalen?

– Selvfølgelig er jeg ut etter å provosere, i fotballsammenheng har Molde versus RBK vært en av de største hatkampene i norsk fotball, supporterne trenger en skikkelig skitten «fæst på lokalet»- låt. Det fikk de og de elsker det, hvis folk ikke ser humoren i det: Synd, skriver rapperen.

– Homohets og nazihyllest
Men låten har skapt reaksjoner i Molde, den får blant annet gjennomgå i diverse nettforum og på MFKblogg.

– Hvis det er det beste man kommer opp med, homohets og nazihyllest, så får de bare holde på. Jeg gidder ikke å engasjere meg så mye, sier Tornekrattet-leder Oddmund Bjerkeset til TV 2.

Han så den for første gang på Facebook.

– Jeg regner med at det verken er Kjernen eller RBK som står bak, jeg håper ikke det for deres skyld, sier han.

– Forkjærligheten for homoreferanser kunne vært mindre
Og det er det heller ikke.

– Låten er ikke offisiell på noen måte, sier Kjernen-leder Kenneth Kjelsnes til TV 2.

Han hadde hørt gjennom låten én gang tidligere da TV 2 tok kontakt, og understreker at Kjernen verken har tatt standpunkt til denne eller andre låter.

– Den har fått litt blandede reaksjoner rundt omkring, noen synes den er artig, andre mener det er skivebom, sier Kjelsnes, og legger til:

– Ingen tvil om at teksten er drøy, og denne forkjærligheten for homoreferanser kunne vært mindre.

– Ikke homohets
For det er ikke bare Røkke som blir kalt homo. I låten finnes også utsagn som «En gjeng me homsa fra Romsdal, faen lætt å bank, kis», «fuck Solskjær, den sopern» og «fuck Hoseth, du e bøg».

Men rapperen selv nekter for at det er homohets han bedriver.

– Dette kan da vel ikke kalles homohets, og jeg tror neppe noen homofile blir støtt av teksten. Bruken av disse ordene ble bestemt av Sveinung Sundli som hadde en stikkordliste med ting han ville ha med i låta, derav bruk av ordene homo/bøg, siden han hadde hørt i 30 år at folk på fotballkamp ofte brukte uttrykket for å beskrive dårlige fotballspillere, ikke deres legning, skriver Shitrich i e-posten til TV 2.

– Var ikke klar over at den lille bygda eksisterte under krigen
Rapperen har heller ingen forståelse for at Molde-fansen tolker teksten som en nazihyllest.

– Jeg ser ikke hvor nazireferansen kommer ifra, «bombefly» rimer på «Molde by» på trøndersk, derav tittelen Bombefly. Jeg var ikke klar over at den lille bygda eksisterte under krigen engang. Men at Tornekrattet blåser opp alt til sensasjonelle dimensjoner er ingen nyhet. De har prøvd å bygge opp et rykte rundt Kjernen som bråkmakere, nå får de svar på tiltale, skriver Shitrich.

Men han er ikke overrasket over at det reageres på innholdet i den kontroversielle låta

– Selvfølgelig forventer jeg reaksjoner, det er tross alt en cupfinalelåt. Gir den ikke reaksjoner er det en dårlig låt, vi trenger da ikke være så jævlig snille og høytidelige hele tiden, det er tross alt underholdning. Jeg har veldig mange nære venner i Kjernen. Alle elsker låta og spiller den hele tiden når de kan, men jeg skjønner at de må offentlig gå ut og si fy-fy. Men vi har en god tone vi, skriver Shitrich.

– Stolt av resultatet
Sveinung Sundli, som er kjent blant annet fra bandet Gåte, ønsker ikke å uttale seg om sin egen involvering i låta.

– Fotball er for meg en veldig primitiv greie jeg hverken har respekt eller forståelse for, men siden det betyr så mye for samholdet ville jeg ha en supporterlåt folk kan være stolte av. Jeg har homofile venner og kan/vil ikke uttale meg om Shitrich sine tolkninger og språkbruk, men resultatet er jeg stolt av. Jeg er på en måte Trondheims-supporter og fotball er et verktøy. Shitrich er kunstner og må få snakke sitt eget språk, skriver Sundli i en SMS til TV 2.