magnus carlsen
magnus carlsen

Erle (17) er TV 2s sjakkekspert – slik følger du VM trekk for trekk

TV 2 gir deg dramaet i India live.

Følg sjakk-VM trekk for trekk i vårt livesenter lørdag fra kl. 10.30!

En hel sjakkverden holder pusten før Magnus Carlsens (22) pekefinger og tommel flytter første VM-brikke i India på lørdag.

Rundt klokken 10.30 norsk tid sitter tidenes yngste verdensener seg ned ved sjakkbrettet, ansikt til ansikt med hjemmehåpet «Vishy» Anand (43). 12 partier senere vet vi hvem som kan smykke seg med tittelen verdens beste.

– Vil gi sjakk til hele folket
I samarbeid med ChessBomb gir TV 2 gir deg hvert eneste trekk gjennom hele turneringen live på våre nettsider. TV 2 er også til stede i India, og gi deg løpende oppdateringer fra vertsbyen før, under og etter hvert parti.

Partiene følger du live på tv2.no sammen med Erle Marki Hansen (17), TV 2s sjakkekspert. Lørdag setter hun seg ned og følger åpningspartiet med stor spenning.

– Et VM i sjakk er utrolig gøy uansett hvem som spiller. Det at det nå er vår egen Magnus, gjør at jeg gleder meg ekstra mye. Jeg vet matchen kommer til å bli jevn og veldig spennende, men jeg har selvfølgelig min egen favoritt. Det er mange grunner til at det er Magnus. Han blir verdensmester fordi han vet han er den beste spilleren, samt at han har lyst på denne tittelen mer enn noe annet, sier Marki Hansen dagen før dagen.

TV 2 ønsker å vise at sjakk er for flere enn bare nerdene.

– Sjakk er en sport med verdensomspennende interesse. Man antar at rundt 700 millioner mennesker, altså rundt hver tiende person på kloden, spiller sjakk. Mange av disse er eldre menn, men flere er også unge, og en rekke er jenter. Vi ønsker å gi sjakken et bredere og mer utradisjonelt ansikt, sier utgavesjef for tv2.no, Tore Rørtveit.

Magnus Carlsen og Vishy Anand (Foto: Aas, Erlend)
Magnus Carlsen og Vishy Anand (Foto: Aas, Erlend)

Har Carlsen som forbilde
Marki Hansen startet med sjakk som åtteåring, og er i dag den yngste jenta på det norske sjakklandslaget som satser mot OL i 2014. Hun er norgesmester på aldersbestemt nivå fire ganger og nordisk mester for jenter to ganger i aldersklassen 17-26 år.

Nettopp Magnus Carlsen er et av Marki Hansens største forbilder.

– Første gang jeg møtte Magnus var under NM i 2007. Da var jeg bare ti år, og i mine øyne var han Guden over aller guder. Jubelen var selvsagt stor da han smilende skrev autografen sin på armen min. Senere samme turnering fikk jeg også se ham spille uformell sjakk med kompiser og andre kjente. Selv da virket det som at konkurranseinstinktet og vinnerviljen var ekstremt til stede. Jeg tror det er en av de store grunnene til at han har blitt så god som han har blitt. Vi har jo for eksempel sett ham takke nei til uavgjort og 400 000 rett i lomma, fordi han har så ekstremt lyst til å vinne, sier Marki Hansen.

Som aktiv har hun selv vært i vertsbyen Chennai, og vet hvilke omgivelser Magnus Carlsen må takle under VM.

– Da jeg i 2011 var i Chennai for å spille VM for juniorer, bodde vi på et hotell med kakerlakker på rommet, fluer i maten, støy utenfor spillelokalene samt veldig hyggelige og hjelpsomme indere. Varmen var nesten uutholdelig, og mesteparten av oppholdet ble tilbrakt på hotellrommet. De få utfluktene vi prøvde oss på, resulterte i milelange køer og en gjennomsnittsfart på ti kilometer i timen, og jeg håper bare Magnus ikke blir sittende fast i den ekstreme trafikken der nede. Ellers hadde de en spektakulær åpningsseremoni med både fargerik, indisk dans og en inspirerende tale fra Anand, forteller hun.

Sjakkstart lørdag – følg hvert trekk her
I samarbeid med ChessBomb gir TV 2 deg hver kampdag en interaktiv liveoversikt over VM-partiene, med komplett oversikt over hvilke trekk som er gjort, og hvordan ekspertene vurderer dem. Du kan også nå oss på Twitter gjennom hashtaggen #2sjakk.

I tillegg vil vår sjakkekspert følge partiene trekk for trekk, og holde deg oppdatert underveis i kampene.

Fast starttidspunkt for VM-partiene er kl. 10.30 (norsk tid). VM varer fra 9. til 26. november. Turneringen kan bli utvidet med tiebreak hvis ingen av finalistene har avgjort etter 12 kamper. Første kamp er lørdag, hvor Magnus Carlsen starter med hvite brikker.

Se torsdagens pressekonferanse fra Chennai her:

766227

Her takker Magnus nei til 400.000 rett i lomma:

765840