ANKLAGES FOR Å VÆRE MANN: Flere trenere krever at Park Eun Seon gjennomgår en kjønnstest. (Foto: Best Eleven)
ANKLAGES FOR Å VÆRE MANN: Flere trenere krever at Park Eun Seon gjennomgår en kjønnstest. (Foto: Best Eleven)

Truer med boikott dersom toppscorer ikke tar kjønnstest

Sør-Korea rystes av påstandene om at Park Eun-Seon er mann.

Med sine 19 mål på 22 kamper er Park Eun-Seon (26) en hit i sørkoreansk damefotball. Men nå står ligaens toppscorer overfor spekulasjoner og påstander om at hun faktisk ikke er en hun, men en han. Det skriver Reuters.

Hevder det var en spøk
Hele sju trenere fra ligaen har truet med boikott neste sesong dersom 26-åringen ikke gjennomgår en kjønnstest. De rivaliserende lagene hevder at «fordi hun er større, sterkere og raskere enn noen andre i ligaen», er det urettferdig og farlig å spille mot henne.

Ifølge lokale medier skal flere trenere ha holdt et møte der et brev ble sendt til fotballforbundet i Sør-Korea. Kravene om en kjønnstest blir likevel tonet ned av «rivalene» som er blitt offer for krass kritikk i sosiale medier etter at nyheten brøt ut. Suwon-trener Lee Sung-Kyun sier at testkravet ble fremsatt for å få Park tilbake på landslaget, samtidig som det hele blir omtalt som en spøk i et privat møte.

– Alle trenerne som var på møtet den dagen snakket om hvor trist det er for oss og Park, som er en av de beste spillerne i verden, og at hun ikke har spilt på landslaget siden 2005, sier Suwon-treneren.

Idrettsrådet i Seoul sier imidlertid noe annet.

– Dette er et alvorlig brudd på menneskerettighetene. Trenerne har tonet ned det hele som en spøk gjort på et uformelt møte, men jeg har det offisielle dokumentet de sendte til fotballforbundet, sier Kim Joon-soo i idrettsrådet i Seuol.

Les også: Drillo hetset på sms: – Jævla grådige kommunist

– Ydmyket
På sin Facebook-side uttrykker Park frustrasjon over situasjonen.

– Jeg kan ikke tro at dette skjer igjen. Jeg har gått gjennom denne kjønnstest-greien flere ganger. Jeg gjorde det i VM, i OL og flere andre ganger. Det var ingen problemer. Jeg gjorde det (kjønnstest) da jeg var ung, og jeg ble ydmyket av det, sier Park.

26-åringen, som har 19 landskamper for Sør-Korea, skal ifølge fotballforbundet i landet ha gjennomgått en kjønnstest som 15-åring. Resultatet av den er imidlertid ikke kjent.

14.000 underskrifter
Spørsmål ved Parks kjønn ble også fremsatt av Kina i forkant av Asia Cup i 2010, og at dette var grunnen til at hun ble vraket fra troppen. Saken opprører mange i Sør-Korea, og støttekampanjen «Save Park Eun-Seon» har samlet inn 14.000 underskrifter i støtte til Park.

– Dette skulle aldri ha skjedd. Det er forferdelig å se trenere som skal utvise visdom på vegne av fremtiden til kvinnefotball i Korea, konspirere for å skade en av våre beste spillere, sier Parks trener Seo Jung-ho.

Kim i Seouls idrettsråd sier at de ikke vil tillate eller akseptere en kjønnstest for å stoppe trenernes trussel om boikott. En kjønnstest vil imidlertid bli vurdert dersom det er krav om det for å delta i landskamper og under spesifikke regler fra FIFA.