lars_berger
lars_berger

– Jeg har myrdet en sparegris og slaktet en madrass

Lars Berger betaler av egen lomme for å nå Sotsji-OL.

Svake resultater sist vinter gjorde at Lars Berger mistet plassen på skiskytterlandslaget. Foran OL-sesongen er 33-åringen for det meste sin egen trener og treningskamerat.

– Til tider er det ensomt å holde på som nå, men jeg har godt selskap med et par andre. Vi har dannet et eget privatlag, som heter «Team Fiskeslo». Vi har hatt mye moro og en del samlinger, hvor vi har reist litt rundt, sier Berger.

Les også: Verdens beste skiskytter måtte kutte kontakten med storebror

– Myrdet en sparegris
Men laget har ingen stor sponsor, og 34-åringen bruker egne sparepenger for å kunne satse for fullt.

– Jeg har myrdet en sparegris og slaktet en madrass. Ikke har jeg kvinnfolk heller, så da har jeg mye midler.

– Er det vanskelig å få det til å gå rundt?

– Jeg har brukt oppsparte midler, og så har jeg noen små samarbeidspartnere. Ikke har jeg mye lån heller, så da går det bra, sier Berger, som anslår at han tar rundt 100 000 kroner fra egen lomme kommende sesong.

TV 2 Sporten møter ham på idylliske Nordseter ved Lillehammer, der vinteren er kommet for fullt. Berger har nettopp gjennomført den første av dagens to økter: En klassiskøkt på to og en halv time.

– Når det er som nå, er det et paradis. Da skjønner du virkelig hva du holder på med, sier Berger.

Les også: Skjerpet Emil Hegle Svendsen er i gullrute foran OL

– Jeg må nok være blant de to, tre beste
Mye tyder på at han er inne i sin siste sesong. Nå handler alt om å være blant de seks herreløperne som kvalifiserer seg til OL.

Ettersom han er ute av landslaget blir det ekstra viktig å gripe sjansene som dukker opp. Neste helg er det nasjonal skiskytteråpning på Sjusjøen, der hele norgeseliten stiller, i tillegg til noen internasjonale toppløpere som Martin Fourcade.

Allerede der bør Berger imponere landslagsledelsen, for å bli tatt ut til verdenscupåpningen i Östersund seinere i november.

– Det er alfa omega. Det er nøkkelen for å komme med til OL, helt klart.

– Hvor bra må du gjøre det på Sjusjøen for å bli tatt ut til verdenscupåpningen?

– Jeg må nok være blant de to, tre beste i begge konkurransene. Går det bra nok, kommer jeg med. Sånn er heldigvis det norske systemet, sier Berger.

– På en god dag treffer jeg en del
Skytingen har gjennom hele karrieren vært hans store akilleshæl. Berger kan ikke love at han har forbedret seg på det området i løpet av sommeren og høsten.

– Det lurer jeg også på. Vi får se. Jeg har jobbet OK med det, men kan ikke si at det verken er bedre eller verre enn før. På en god dag treffer jeg en del. Det er vanskelig å love noe angående det, sier han.

På trening skyter han ofte bra – men det låser seg gjerne i konkurranse. Diverse mentale trenere er forsøkt tidligere, med «varierende hell», ifølge mannen selv.

– For meg har det vært to forskjellige verdener (på trening og i konkurranse). Jeg vet egentlig ikke hvordan det vil gå i vinter heller, men jeg skal jobbe knallhardt og gjøre det beste ut av det.

Han står med ett VM-gull og fire VM-sølv som skiskytter, og tre VM-gull og et OL-sølv som langrennsløper.

Et OL-gull som skiskytter i Sotsji vil være den ultimate måten å avslutte karrieren på. Men det er veldig langt frem dit.

– Hva tror du er sjansen for at du i det hele tatt kommer til OL?

– Jeg tror jeg har en 50/50-sjanse.

– Tenker du på OL-gull?

– Jeg drømmer om det. Det er i hvert fall en start, sier Berger.