kevin pearce_1
kevin pearce_1

Snowboardstjernen måtte lære å gå og snakke på nytt

Kevin Pearce hadde snowboardverden for sine føtter. Så gjorde han én liten feil...

Kevin Pearce hadde snowboardverden for sine føtter, og skulle være en av amerikanernes snowboardhåp under OL i 2010.

Dit kom han aldri. Nyttårsaften 2009 pådro Pearce seg en alvorlig hodeskade under trening i halfpipen i Park City i Utah. Han traff kanten av halfpipen med hodet og ble slått bevisstløs da han skulle prøve en «double cork».

Målet til Pearce var å bli verdens beste snowboarder, men ulykken som nesten tok livet av ham forandret alt.

– Det var så nære. Om jeg bare hadde kommet meg litt høyere og kjørt litt raskere, så ville jeg kanskje hatt mer tid og ingenting av dette ville ha skjedd, sier Pearce til Telegraph.

– Det er utrolig hvor enorm effekt bare én feil kan ha. Og det var bare en liten feil, sier Pearce til Telegraph.

Måtte lære å gå og snakke
I dokumentarfilmen «The Crash Reel» følges rekonvalesensen til Pearce. Etter ulykken nyttårsaften 2009 tilbrakte snowboarderen den neste 27 dagene på intensivavdelingen på et sykehus i Salt Lake City.

Så begynner jobben med å trene seg opp. Til å begynne med kan Pearce knapt røre seg. Gradvis lærer han seg å snakke igjen. Så lærer han seg å gå igjen.

Se traileren til The Crash Reel i videovinduet over!

Dokumentaren viser Pearces utrolige fremgang etter tre måneder med rehabilitering. Så stor er fremgangen at han begynte å tenke på at han kunne konkurrere på høyeste nivå igjen.

– Har tatt lang tid å akseptere
Pearce er blitt 26 år, og det er snart fire år siden ulykken. Han har for lengst innsett at han aldri kan kjøre snowboard på toppnivå igjen.

Nå reiser han rundt til blant annet skoler for å snakke om viktigheten av å bruke hjelm. Han har også satt opp et veldedig fond for å støtte andre familier berørt av hodeskader og Downs syndrom. 26-åringen har selv en bror som har Downs syndrom.

– Selv om det å snakke for et publikum er annerledes enn å kjøre snowboard, så får man et rush av å stå på scenen. Den begeistringen du får av å være god på noe som er vanskelig er veldig viktig for meg. Jeg liker følelsen av å være under press, være redd og være nervøs. Det får meg til å blomstre, sier Pearce.

Han kommenterer også snowboard, noe som ikke alltid er like lett.

– Det er definitivt vanskelig å se på, for jeg har lyst til å gjøre det de gjør. Det er vanskelig å vite at jeg en gang kunne gjøre de samme tingene, men at jeg ikke kan det nå lenger. Det har tatt lang, lang tid å avfinne seg med og akseptere det, sier 26-åringen.