¿ Da jeg kom på pallen i Vancouver, var det en av de første gangene jeg slo Simon. Han gråt under blomsterseremonien, og jeg oppdaget ham. Det var veldig trist for meg, og for ham, sier Martin Fourcade til TV 2 Sporten.  (Foto: TV 2)
¿ Da jeg kom på pallen i Vancouver, var det en av de første gangene jeg slo Simon. Han gråt under blomsterseremonien, og jeg oppdaget ham. Det var veldig trist for meg, og for ham, sier Martin Fourcade til TV 2 Sporten. (Foto: TV 2)

Verdens beste skiskytter måtte kutte kontakten med storebror

Fra pallen så Martin Fourcade broren gråte av misunnelse etter OL-sølvet.

Med to strake triumfer i den sammenlagte verdenscupen har Martin Fourcade (25) befestet sin posisjon som verdens beste skiskytter.

Storebror Simon (29) tilhører også verdenseliten i skiskyting, med individuell sølvmedalje i VM i 2012 som beste resultat.

Men det var tøft for Simon å akseptere situasjonen da lillebror Martin utviklet seg til å bli den beste skiskytteren i familien.

Se reportasje øverst i artikkelen

Les deg opp på OL: TV 2 Sportens OL-portal

På fellesstarten i Vancouver-OL i 2010 gikk Martin inn til sølv. Simon kom inn til 14. plass, og klemte sin jublende bror i målområdet. Men brødreidyllen var skjør.

– Da jeg kom på pallen i Vancouver, var det en av de første gangene jeg slo Simon. Han gråt under blomsterseremonien, og jeg oppdaget ham. Det var veldig trist for meg, og for ham, sier Martin Fourcade til TV 2 Sporten.

Les også: Bli med til Sotsji – her skal Hegle Svendsen kjempe om gull

Innrømmer sjalusien
Simon Fourcade har ingen problemer med å innrømme at sjalusien ble mer framtredende enn gleden over at lillebroren lyktes.

Det er vanskelig å si at man er sjalu på broren sin. Det er en merkelig følelse som er tøff å akseptere. Men det var sjalusi. - Simon Fourcade

– Det er vanskelig å si at man er sjalu på broren sin. Det er en merkelig følelse som er tøff å akseptere. Men det var sjalusi, jeg må innrømme det. Det var veldig komplisert for meg. Jeg forsøkte å forstå, samtidig som jeg tenkte: "Vi kom fra den samme magen, hvorfor ham og ikke meg?"

Fram til 2009 var Simon den beste av de to, og han hadde også vesentlig bedre resultater enn Martin som junior.

– I junioralder var ikke Martin så fantastisk, men i 2009 begynte han å jobbe knallhardt også om sommeren. Mye mer enn før. I den første verdenscupløpet skjønte jeg at det ville bli tøft å følge ham hvis utviklingen fortsatte. Og den utviklingen har fortsatt, helt til sånn som han er nå, sier storebror.

– Simon var en av de mest seriøse utøverne i verden. Jeg tror ikke jeg var sånn da jeg var ung. Men jeg forstod at jeg måtte ofre noe om jeg skulle vinne og bli verdens beste, sier Martin.

Les også: Sjekk hvem som gir deg OL på TV 2

Artikkelen fortsetter under bildet!

VENNER IGJEN NÅ: Simon og Martin Fourcade smiler igjen - sammen.
VENNER IGJEN NÅ: Simon og Martin Fourcade smiler igjen - sammen.

Brøt kontakten
Og det var ikke småtteri han ofret: Etter Vancouver brøt han mer eller mindre kontakten med Simon i to år. Bortsett fra på samlinger og i konkurranser, hadde de ingenting med hverandre å gjøre.

– Det var en veldig tøff tid for meg. Jeg tenkte aldri at Simon var slem med meg. Men jeg måtte ta avstand for å nyte livet mitt, og for å være OK mentalt. Dette er tøft å si, men jeg brydde meg ikke om ham i denne perioden. Det var den beste løsningen, sier Martin Fourcade.

Simon Fourcade tar selvkritikk for måten han oppførte seg på.

– Det var min feil. Martin prøvde å holde avstand til meg, for å kunne fortsette utviklingen sin, i stedet for å bruke tid på å bygge opp meg. I to år så vi nesten ikke hverandre bortsett fra på samlinger.

Splittelsen mellom brødrene gikk også hardt inn på moren deres.

Vi er en nær familie. Min mor bygget familien rundt kjærlighet og glede, og for henne var det veldig vanskelig å se konflikten mellom sønnene. Men nå er hun glad igjen,

– Vi er en nær familie. Min mor bygget familien rundt kjærlighet og glede, og for henne var det veldig vanskelig å se konflikten mellom sønnene. Men nå er hun glad igjen, sier Martin Fourcade.

For i dag er det gode brødreforholdet reparert og gjenopprettet.

– Nå er det enda bedre enn tidligere, sier Simon.

– Simon trengte å se at jeg virkelig var en av de beste i verden. Da han innså det, skjønte han at det ikke var hans feil at han sleit med å holde følge. Etter det var han OK. Nå er vi gode venner igjen, sier Martin.