Her kommer en stor bilnyhet   som mange av konkurrentene har all grunn til å frykte. Porsche går inn i klassen for familie SUVer når de veldig snart lanserer sin Macan.
Her kommer en stor bilnyhet som mange av konkurrentene har all grunn til å frykte. Porsche går inn i klassen for familie SUVer når de veldig snart lanserer sin Macan.

Porsche Macan: Den skal snu opp-ned på hele klassen

Endelig – her er Porsche Macan uten kamuflasje.

Den store og kostbare SUV-en Cayenne har hatt enorm betydning for Porsche de siste årene.

I utgangspunktet ble det sett på som ren gambling av dem å komme med en slik modell.

Ville det være kjøpere til en stor og sporty SUV med Porsche-logo på panseret? Og ikke minst: Ville denne modellen ødelegge det knallsterke sportsbil-imaget som Porsche har brukt flere tiår på å bygge opp?

Klart kunststykket

Godt ute i generasjon to må vi kunne fastslå at svarene på dette er ja – og nei. Cayenne har solgt over alle forventninger og skuffet penger inn i Porsche-kassen. Og så langt er det ingen ting som tyder på at merkevaren har tatt skade.

Porsche har klart kunststykket med å utvide modellutvalget sitt og hente inn helt nye kjøpegrupper – uten at det har ødelagt for de mer tradisjonelle sportsbilutgavene.

TT Roadster: Dyr som ny – nå er den billig

Mest solgte bil

Nå er det straks klart for en bil som kan komme til å bli en ny revolusjon for Porsche. Med Macan får Cayenne en lillebror – og en lillebror som skal inn i et segment som er et av de raskest voksende i bilverdenen.

Alt tyder på at Macan kommer til å bli Porsches mest solgte bil. Men de nøyer seg ikke med det. Målsettingen er også å snu-opp ned på denne bilklassen – og stjele salg fra både dyre og rimeligere konkurrenter – sporty og mindre sporty biler.

Porsche Macan leker seg i ørkenen - bare noen uker før den skal debutere offisielt på bilutstillingen i Los Angeles.
Porsche Macan leker seg i ørkenen - bare noen uker før den skal debutere offisielt på bilutstillingen i Los Angeles.

Les vår test av Porsche Panamera her:

Sportsbil – og SUV

Porsche mener nemlig at stadig flere kjøpere i denne klassen vil ha noe som skiller seg ut. Etter hvert som svært mange har "kjøpt seg opp" og gått for tradisjonell tysk premium i klassen, begynner BMW X3, Mercedes GLK og konsernets egen Audi Q5 å bli ganske dagligdagse biler.

Derfor mener de det vil være et sug etter en modell som legger seg over disse, skiller seg ut på både design, prestasjoner og merkevare. En bil som etter målsettingen skal være en kombinasjon av sportsbil og SUV.

Produksjonsklar form

Nå er det bare noen uker til Macan offisielt skal avdukes, på bilutstillingen i Los Angeles.

Porsche korter ned ventetiden med en liten filmsnutt og bilder som viser ganske heftig kjøring i ørkenen.

Her får vi også se bilen i helt produksjonsklar form – for første gang. Designmessig er det få overraskelser. Dette er langt på vei en mini-Cayenne, med fokus på sporty linjeføring. Særlig fronten skal fortelle at her kommer det en bil litt utenom det vanlige.

LES OGSÅ: Denne Porschen er morsommere enn den ser ut til


Stor kjøpegruppe

I starten er det ventet at Macan får en innstegsmodell med V6-bensinmotor, senere skal denne byttes ut med en firesylindret 2-liters motor med turbo.

Prismessig skal denne presses såpass mye ned at bilen blir tilgjengelig for en relativt stor kjøpegruppe. Men det skal også bli mulig å bruke veldig mye penger på en Macan, når man drar på med mye krefter og ikke minst mye utstyr.

Da vil den i praksis konkurrere mot biler som BMW X5 og Mercedes M-klasse, og naturligvis også Cayenne.


Bare firehjulstrekk?

Mye tyder på at Porsche bare vil tilby Macan med firehjulstrekk – ikke som mange av konkurrentene, som også har utgaver med trekk på bare to hjul.

Dette skal være med å gjøre bilen mer eksklusiv. Å spare penger skal ikke være en del av å kjøpe en Macan – her handler det om at det skal koste litt ekstra for en bil som skiller seg ut.

Foreløpig vet vi ikke når det blir norsk introduksjonen av Macan. Heller ikke noe konkret om prisen, bortsett fra at importøren lover at den skal være "konkurransedyktig".

Porsche til 200 000,-? Dette får du:

Her kan du se reklamefilmen på Macan i ørkenen:

http://www.youtube.com/watch?v=PkechqxFtA4

Spiller ikke klippet på mobil eller lesebrett? Klikk her:


Porsche 944 – nå er denne veteran: