biobio
biobio

Kreftsyk Rösler sparket Bjarmann til blods

Tyskeren med voldelige avsløringer i fersk biografi.

Torsdag lanserer tidligere Tippeliga-spiller og -trener Uwe Rösler (44) biografien «Knocking Down Walls». Den 270 sider lange boken utgis av Trinity Mirror Sport Media, og er ført i pennen av David Clayton og Rösler selv, nå manager i engelske Brentford.

Den tidligere tyske landslagsspilleren har norsk kone og to barn, og trente Lillestrøm, Viking og Molde fra 2004 til 2010.

Sparket Bjarmann til blods
I boken tar Rösler for seg hele karrieren, fra han ble overåket av tysk Stasi-politi som 18-åring, via England - til han havnet i Norge på tampen av karrieren.

Rösler, oppvokst i Altenburg i det gamle Øst-Tyskland, skriver også detaljert om den tunge tiden han opplevde da han som 34 år gammel Lillestrøm-spiller ble rammet av livsfarlig kreft i 2002. Tyskeren ble hasteinnlagt på Radiumhospitalet rett før påske, og reddet med nød og neppe livet. På isolat beskriver Rösler hvordan han dødssyk kun hadde kontakt med sine to barn og kona Cecilie gjennom et glassvindu.

Selv omtaler Rösler kreften «som en 12,5 centimeter stor tennisball midt i brystet».

«På det verste fikk Cecilie vite at jeg kun hadde fem prosent sjanse for å overleve», skriver Rösler, som måtte sove i fire timer etter hvert toalettbesøk i ren utmattelse.

Selv trodde han først det hele var en forkjølelse da han kjente at noe var galt i oppkjøringen til den nye sesongen, men skjønte raskt på sin egen atferd at det var mer alvorlig enn som så. Verst gikk det utover klubblegenden Torgeir Bjarmann. Rösler gikk rett og slett til angrep på trening.

«Jeg var sulten før den nye sesongen og batteriene var fulladet (...) Vi økte intensiteten med to treningsuker i La Manga, men jeg følte meg ikke som meg selv, og en hendelse bekymret meg fordi den brøt fullstendig med min karakter. Vi hadde ikke vært der lenge og gjennomførte en lett treningsøkt med noen enkle kamper, men for meg føltes det som at jeg måtte vinne VM. Jeg har alltid vært heit i toppen, men jeg ønsket å vinne denne kampen. Da klubbkapteinen Torgeir Bjarmann la seg ned på spøk for å hindre meg i å krysse mållinjen med ballen (jeg var i en egen sone mentalt og ønsket virkelig å vinne), så jeg bare at han stoppet meg fra å gjøre det jeg følte jeg måtte. Jeg begynte å hamre ballen inn i ham på bakken og kunne ikke stoppe. Jeg bare sparket og sparket, og folk begynte å stanse opp og se på, antakeligvis tenkte de at jeg hadde blitt gal. Da jeg var ferdig, var hele ansiktet hans dekket i blod, og dette var en av de snilleste guttene du noensinne kunne møtt – en 35 år gammel proff vi kalte Mr. Lillestrøm. Jeg lurte senere på hva i helvete som var galt med meg. Jeg unnskyldte meg grundig etterpå, men det var ikke en isolert hendelse», skriver Rösler i boken.

Også bestekameraten Gunnar Halle fikk gjennomgå – en mann han i dag omtaler som sin egen bror.

«På en annen trening ble jeg taklet av Gunnar Halle og jeg langet ut mot ham. Jeg var 34, han 37, men jeg oppførte meg som en 18-åring ute av kontroll. Noe var ikke riktig, og i senere år har jeg undret på om dette var starten på sykdomsperioden min. Forandret kroppen min seg og var kjemiske endringer i gang som utløste denne oppførselen? Alt jeg visste da var at dette ikke var meg. På trening var jeg et beist, men da jeg kom hjem kunne jeg knapt røre meg og ting var alt annet enn normale», skriver Rösler om den skremmende perioden.

Torgeir Bjarmann ler godt når tv2.no leser opp Röslers versjon av historien.

– Uwe var en knalltøff fighter som nikket hardere enn andre sparket. Jeg husker ikke akkurat denne episoden, men jeg husker at vi hadde noen gode fighter hvor det gikk hardt for seg. Uwe en fullblods rasehest med enorme krefter. Jeg elsker den typen spillere. Vi var stadig vekk i tottene på hverandre. Han gikk også til angrep på Gylfi Einarsson på en trening på Jessheim. Episoden med Gunnar Halle husker jeg også godt. Han fikk en albue midt i neseregionen. Uwe var god til det, sier Bjarmann, som fikk telefon fra sin tidligere lagkamerat for to dager siden.

Da jeg var ferdig, var hele ansiktet hans dekket i blod.

– Han lurte på om boken hans ville selge i Norge. Jeg fortalte at jeg tror den kommer til å gjøre. Vi ønsker å selge den her på Åråsen når den kommer til Norge, sier Bjarmann.

La Manga, Spania, 20050225: Lillestrøms trenere Gunnar Halle (til høyre) og Uwe Rösler under Lillestrøms siste trening på  La Manga fredag.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX . (Foto: Richardsen, Tor/NTB scanpix)
La Manga, Spania, 20050225: Lillestrøms trenere Gunnar Halle (til høyre) og Uwe Rösler under Lillestrøms siste trening på La Manga fredag. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX . (Foto: Richardsen, Tor/NTB scanpix)

Spilte Tippeliga-fotball med kreft
Knapt i stand til å puste, spilte en kreftsyk Rösler likevel 90 minutter i serieåpningen mot Bodø/Glimt i 2003 – og nettet karrièrens siste scoring uten selv å vite det. Kort tid etterpå kom den nedslående nyheten om at han var rammet av kreft.

«Du må til sykehus med én gang. Og jeg ønsker deg lykke til. Det kommer du til å trenge», skriver Rösler om da lege Lars Kolsrud fortalte ham om det nedslående innholdet fra røntgenundersøkelsen.

– Det var synd at vi ikke fikk nyte godt av Uwe som spiller. Både i trening og i kamp gikk han foran som et fantastisk eksempel, sier Bjarmann.

«Jeg visste fortsatt ikke hva problemet var, så jeg dro hjem, ringte legen min som sa han skulle ta kontakt når han hadde sett på resultatene. Gunnar (Halle) kom over. Vi byttet vinterdekk til sommerdekk og pratet om neste kamp. Halvveis inn i hjulskiftet trillet bilen til doktoren min opp utenfor huset mitt. Han besøkte aldri noen hjemme, så jeg forberedte meg på dårlige nyheter. «Uwe», sa han. «Vi må prate», skriver Rösler.

Han overlevde behandlingen, men ble tvunget til å legge opp som spiller etter sykdommen.

Også sønnen ble syk
Kreftmarerittet for familien var imidlertid ikke over av den grunn. Fem år senere, da Rösler var trener i Viking, fikk sønnen på elleve vite at han også var angrepet.

«Som om jeg ikke hadde lidd nok, fikk vi vite at min sønn, Tony, måtte gjennom en alvorlig operasjon for å fjerne en svulst på milten. Takk Gud for at det kun var en cyste og ufarlig, men han var kun elleve, og dette ble en av de verste periodene i livet mitt», skriver Rösler om perioden som Viking-trener.

«Knocking Down Walls» er i salg fra og med i dag. Boken blir trolig også tilgjengelig i Norge.

OSLO 20090413:
Viking-trener Uwe Rösler etter eliteseriekampen mellom FC Lyn Oslo og Viking på Ullevaal stadion mandag kveld i Oslo.   Foto: Kyrre Lien / SCANPIX (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)
OSLO 20090413: Viking-trener Uwe Rösler etter eliteseriekampen mellom FC Lyn Oslo og Viking på Ullevaal stadion mandag kveld i Oslo. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)