MØTTE TV 2: Petter Northug med TV 2s reporter Ernst A. Lersveen i Livigno (Foto: Tord Kristian Skancke, TV 2)
MØTTE TV 2: Petter Northug med TV 2s reporter Ernst A. Lersveen i Livigno (Foto: Tord Kristian Skancke, TV 2)

Northug på hemmelig høydeopphold i Italia

I all stillhet lader Petter Northug opp til skisesongen i Livigno.

LIVIGNO (TV 2.no): Petter Northug har lurt alle – igjen.

Skiessets sesongoppkjøring er blitt kraftig amputert av en virussykdom som ikke ville slippe taket. Nå er Mosvik-ekspressen tilbake for alvor. Det kan TV 2 avsløre.

Se TV 2 Sportens reportasje i videovinduet øverst!

Akkurat nå trener Northug i all hemmelighet i høyden i Livigno. Han bor på det «norske» hotellet Bivio. Her har Northug bodd flere ganger alene, og landslagene har alltid bodd her de siste årene.

Skikongen er i den italienske byen sammen med mor og far og fysioterapeut Svein Torp.

Rask fremgang
Det var ventet at Northug skulle trene i lavlandet i minst noen uker til. For en uke siden uttalte Northug-trener Eirik Myhr Nossum at høydeopphold var uaktuelt med det første.

– Hvis han kommer seg via rolig trening kan vi ikke dra til høyden, der det uansett er rolig trening. Man kan ikke drive å dunke i5-økter i høyden. Så enkelt er det. Det handler om prioriteringer, sa Nossum den gangen.

PÅ RULLESKI: Petter Northug i aksjon i Livigno. (Foto: Tord Kristian Sckanke/TV 2)
PÅ RULLESKI: Petter Northug i aksjon i Livigno. (Foto: Tord Kristian Sckanke/TV 2)
Nå forklarer treneren at ting har gått fortere fremover enn de trodde.

– Slik som ting så ut den gangen var det ikke aktuelt da. Ting har gått ganske fort fremover. Det er er litt typisk for hvordan Petter har hatt det før også, sier Eirik Myhr Nossum til tv2.no.

– Han er på et nivå nå der dette er forsvarlig, i tillegg trener han veldig, veldig rolig.

Norges langrennsdronning Marit Bjørgen er ikke overrasket over Northugs Italia-stunt.

– Jeg er ikke så veldig overrasket over det. Man vet aldri hva han finner på, sier Bjørgen til tv2.no.

Mentalt viktig
Det er en delt målsetning med turen. Det åpenbare er selvsagt treningseffekten, men det er ikke det eneste.

– Det er en psykisk bit i dette. Petter trenger å komme i samlingsmodus, sier Myhr Nossum.

– Frykter du at Petter Northug stresser dette for mye i iveren etter å komme tilbake i form?

– Alle utøvere ønsker å komme seg så fort som mulig tilbake. Vi har vært en brems, og det er vi fortsatt. Vi prøver å fatte de optimale avgjørelsene, medisinsk, fysisk og psykisk. Han har aldri vært så lenge i Trondheim noengang omtrent, så det er en fare for brakkesyke. Det er mange faktorer som spiller inn.

TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland forstår utmerket godt hvor dette kommer fra.

– Det å gå lenge uten trening blir en dårlig mental sirkel. For motivasjonen sin del kan det være veldig bra å komme til en plass som han er godt kjent med og liker, sier Aukland til tv2.no.

Les: Slik blir Northugs treningsopplegg

Reiser videre
Northug planlegger å bli værende i Livigno til over helgen, før han drar videre til Val Senales eller Ramsau i neste uke. I Livigno har det lille som var av snø regnet bort.

Myhr Nossum reiser nedover til den italienske byen på mandag, da vil de ta vurderingen om de reiser videre. Værforholdene vil være avgjørende.

Livigno ligger på 1800 meters høyde, mens både Val Senales og Ramsau ligger høyere oppe.

Den myke overgangen tror TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland er lurt.

– Det er helt riktig at han drar til en slik høyde før han drar videre, sier Aukland til tv2.no.

– Livigno ligger ikke på en kritisk høyde. I mellomeuropa vil en 17-1800 meters høyde ikke bli regnet for å være noe spesielt, men dersom han er sjuk er det ikke noe ideelt. All erfaring og teori tilsier at man skal være forsiktig med høydetrening i forbindelse med sykdom. Det er et element av risiko.

Les også: Johnsrud Sundby: – Bedre dynamikk uten Northug

– Ikke fått trent som ønsket
Mange stiller seg nå spørsmålet om Northug virkelig har vært syk.

Etter det Aukland har hørt er Strindheim-løperen tilbake i god trening. Han tror Northug har vært syk, men er litt mer usikker på hvor alvorlig det har vært.

– Vi får svar på det når han går skirenn i november, tror eksperten.

Alle Northugs tester er nå gode, og Myhr Nossum presiserer at han egentlig ikke har vært syk på lenge, men har lidd av «postvirale effekter» etter virussykdommen.

– Det er ikke å overdrive at han ikke har fått trene som ønsket, forklarer Myhr Nossum.

Les: Petter Northug jr. skal gå Tour de Ski

Men Northug er kjent for å være uberegnelig. Flere ganger har det vist seg at Northug har sagt en ting, men gjort det stikk motsatte.

Før VM i 2011 bløffet Northug alle da han sa han var syk. I realiteten var Northug aldri «tett i toppen og neseforkjølet».

– Jeg merket presset foran VM i Oslo, jeg også. Jeg ønsket å gå NM, jeg ønsket å ta NM-gull. Så slo det meg at jeg hadde gått Tour de Ski. Jeg tenkte: «vær rå og legg inn en sykdom nå, og så er du hjemme og trener for deg selv. Hold deg unna folk når du har sagt at du er syk i media, og så begynner du å jobbe for det som er viktig, det du får oppleve en gang i livet», fortalte en åpenhjertig Northug.

Landslaget har troen på Northugs valg
Landslagssjef Trond Nystad sier han har troen på det Norges fremste medaljehåp i langrenn gjør, også når han står utenfor landslagsopplegget.

– Dette har vi visst om i ca to uker.

– Har du tro på opplegget hans?

– Jeg har tro på Petter Northug. Jeg vet at han har en god magefølelse. Han gjør det som er rett for han. Derfor har vi tro på opplegget hans.

– Vi som står på utsiden kan mene både det ene og det andre, men vi har ikke innsyn i det som skjer i det daglige. Jeg vet at Nossum og Petter har veldig god følelse for hva som er riktig.

- Jeg forventer ikke gode resultater før i juletidene. En og annen flyger kan godt skje, men stabiliteten kommer først når han har trent over en periode.