Martin Johnsrud Sundby. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Martin Johnsrud Sundby. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Johnsrud Sundby: – Bedre dynamikk uten Northug

Martin Johnsrud Sundby synes flere landslagsløpere har hevet seg i Petter Northugs fravær.

VAL SENALES (TV 2.no): Det norske herrelandslaget klarer seg veldig greit uten Petter Northug, forteller Martin Johnsrud Sundby. Selv om Sundby gjerne skulle sett Mosvik-ekspressen på plass i forbundets klær i Val Senales, er det ikke et stort savn at Northug velger å kjøre sitt eget løp.

– Når verdens beste skiløper forsvinner vil det være et tomrom. På en eller annen måte må det fylles sportslig og sosialt. Vi har måttet gjøre det vi kan for å fylle det tomrommet. Den jobben har alle gutta gjort veldig bra. Alle gutta har vokst i sin egen rolle. Alle har forskjellige ting å bidra med. Dynamikken er kanskje blitt enda bedre nå. Vi har selvfølgelig lyst å vise at landslaget er det stedet man må være for å bli best i verden, sier Sundby.

– Jeg tror ikke det blir en konflikt i løpet av sesongen, men det blir veldig spennende. Gutta har lyst å vise at landslaget er stedet å være. Det ansvaret gjør at gruppen vokser, fortsetter Sundby.

Les: Sponsor betaler mer til Northug-fritt landslag
Les: Nå har svensken funnet ut hvordan han skal unngå dette: – Petter vil bli sjokkert

Eldar Rønning er enig med Sundby. Han er glad for at alle nå er med og bidrar på trening. For selv om Petter Northug kanskje er best når det gjelder, var det ikke alltid han var best på trening.

– Han var ikke så veldig mye målestokk på så veldig mange økter. Det var noen få økter han var utrolig god på. Det er ikke mange økter vi har savnet ham, men det er klart at man savner verdens beste skiløper på et landslag, sier Rønning.

Spås stor sesong
Sundby tok en råsterk sølvmedalje på duathlon i VM forrige sesong. Langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset spår at det vil bli flere store Sundby-øyeblikk i løpet av sesongen.

– Jeg tror Martin Johnsrud Sundby har en stor sesong i vente. Han virker å være vanvittig bra. Martin har bestemt seg. Og da mener han alvor, sier Hjelmeset.

Les: Northug bryter med svensk suksess-smører
Les: Petter Northug jr. skal gå Tour de Ski

Sundby føler selv at han er i rute til Sotsji-OL, kanskje litt for godt.

– Jeg har aldri vært bedre rustet enn før denne sesongen. Jeg har hatt en sterk stigende formkurve i det siste. Som idrettsutøvere finner vi alltid et eller annet å klage på. Akkurat nå er jeg kanskje i vel god form. Jeg har et veldig godt internasjonalt nivå inne. Utfordringen nå blir å forvalte det riktig, sier Sundby.

– Livskvaliteten min har økt
Han ble far for første gang i januar i år. I sommer hadde han med seg familien sin på to høydeopphold. Tiden han tilbringer sammen med familien er noe av det Sundby setter mest pris på.

– Jeg koser meg utrolig i farsrollen. Jeg er blitt veldig familiekjær, sier 29-åringen.

– Du er blitt litt pusekatt?

– Ja, jeg har kanskje alltid vært det. Jeg har det absolutt best når jeg er hjemme sammen med familien. Det er der jeg kjenner roen og at livet er veldig, veldig bra. Det har økt livskvaliteten min betraktelig, sier Sundby.