Rasmussen og Hesjedal
Rasmussen og Hesjedal
Sorensendop (Foto: LAURENT REBOURS, © PDJ)
Sorensendop (Foto: LAURENT REBOURS, © PDJ)

«Kyllingen» i ny bok: – Lærte Hesjedal å dope seg

Michael Rasmussen kommer med flere avsløringer i sin nye bok.

I Michael Rasmussens nye bok «Gul feber» beskylder han den aktive rytteren Nicki Sørensen om å bruke doping. Det skriver danske BT onsdag morgen.

Han skriver at han og Sørensen tilbake i 2003 var på Mallorca for å forberede seg til den kommende sesongen. Sørensen skal ifølge boken ha kommet til Rasmussen og fortalt at han manglet både EPO og veksthormoner.

Gravde ned dopet i hagen
Det kunne Rasmussen hjelpe med. Kyllingen visste nemlig om et apotek i byen Llucmajor hvor de kunne kjøpe de aktuelle stoffene.

– Han lånte en CSC-bil, og sammen kjørte vi til apoteket som lå på hjørnet av torget. Jeg hadde vært der flere ganger før og apotekeren hilste på meg som om vi var gamle venner. Vi kjøpe det vi skulle bruke av EPO og veksthormoner, og Nicki fløy stoffene hjem til seg selv via lufthavnen i Pisa, skriver dansken i boka.

Les også: «Kyllingen»: – Riis visste at jeg dopet meg

Seinere når Rsmussen skulle hente stoffet hjemme hos Sørensen i Toscana ble han overrasket. Sørensen skal nemlig ha vært så stresset oversituasjonen at han hadde gravd dopet ned i sin egen hage.

Nicki Sørensen er fortsatt aktiv som sykkelrytter og har den siste sesongen syklet på laget til Bjarne Riis som også henges ut i boken. Sørensen forteller til BT at han nylig har vært i samtaler med Antidoping Danmark.

– Jeg har ingen kommentar til boken. Jeg har vært inne og pratet med Antidoping Danmark for en uke siden akkurat som mange andre har vært før meg. Jeg har fortalt det som er verdt å vite om min karrière som sykkelrytter, sier han.

Les også: – Rasmussen har angitt Nicki Sørensen

Sørensen har ennå ikke skrevet under ny kontrakt med Bjarne Riis. Han ønsker heller ikke si noe om hvor vidt påstandene fra Rasmussen eller samtalene med Antidoping Danmark vil ha noe innflytelse på karrieren hans. Han har tidligere vunnet én etappe i både Tour de France og Vuelta a Espanã.

Artikkelen fortsetter under bildet

rasmussen (Foto: Scanpix)
rasmussen (Foto: Scanpix)

– Riis så oss ta doping
Ifølge boken skal også Bjarne Riis har vært fullstendig klar over at Rasmussen og de andre på Team CSC benyttet seg av ulovlige stoffer. Da Rasmussen syklet for Team CSC-Tiscali i 2002 skal den danske sportsdirektøren ha sittet og sett på da Rasmussen satte en sprøyte med kortison.

Etter den 16. etappen hvor Rasmussen hadde gjort en krevende jobb for sin kaptein Tyler Hamilton ble han ifølge sine egne uttalelser belønnet med et skudd kortison. Det skjedde på et hotellrom på kvelden.

– Jeg kom inn på hotellrommet til Doktor Piet De Moers hvor også Riis og Tyler befant seg. Tyler hadde satt et skudd med kortison og foreslo at jeg skulle gjøre det samme. Det ville jeg gjerne. Bjarne hadde ingen innvendinger mot at det skjedde. Det var tross alt en 225 kilometer lang fjelletappe som ventet dagen etter. Legen ga meg 0,2 milliliter i skulderen, skriver han i boken.

Dagen etter var Hamilton strålende og sikret seg andreplassen sammenlagt. Rasmussen hadde på sin side fått for mye kortison kvelden før og det dannet seg derfor for mye væske i kroppen. Dermed klarte han ikke prestere.

Har innrømmet doping
Rasmussen innrømmet i januar at han dopet seg gjennom store deler i karrieren. «Kyllingen» fikk redusert utelukkelsen for doping fra åtte til to år av Danmarks idrettsforbund etter å ha samarbeidet med antidopingmyndighetene. I 2007 ble han kastet ut av Tour de France, mens han ledet rittet, for brudd på meldeplikten og løgn om oppholdssted.

MÅ JAKTE NY SPONSOR: Bjarne Riis' må ha tak i en ny hovedsponsor til sitt sykkellag.
MÅ JAKTE NY SPONSOR: Bjarne Riis' må ha tak i en ny hovedsponsor til sitt sykkellag.

Lærte Hesjedal å dope seg
I boken hevder også Rasmussen at han i 2003 lærte Ryder Hesjedal å dope seg. Ifølge Politiken hadde Rasmussen tre canadiske ryttere på besøk - Hesjedal, Seamus CMcGrath og Chris Sheppard.

– Det ble klart at de tre kanadiske terrengsyklistene Seamus McGrath, Chris Sheppard og Ryder Hesjedal hadde sett lyset: Et godt resultat i VM (2003) ville sende dem til OL i Athen i 2004. De flyttet inn i kjelleren min i august før jeg dro til Vuelta a España, og rett etter at jeg hadde kjørt Meisterschaft ovn Zürich. Der holdt de til i fjorten dager. Jeg trente med de i Dolomittene. og lærte dem å hvordan man foretar vitamininjeksjoner og hvordan man tar EPO og synacthen (kortison), skriver Rasmussen i boken.

Hesjedal, som vant Giro d'Italia i 2012, fikk en andreplass i VM kort tid etter oppholdet hos Rasmussen. Ifølge Politiken har ikke Hesjedal svart på henvendelsene til forfatteren av boken, Klaus Wivel.