Simon Ammann

Sveitsiske Simon Ammann gjorde sin OL-debut som 16-åring i Nagano i 1998. Der ble det en 35.- og en 39. plass.

Fire år senere hadde han fortsatt til gode å vinne et verdenscuprenn. Og i forkant av OL i Salt Lake City så falt han stygt og skadet seg. Ingen hadde nevnt ham blant medaljekandidatene på forhånd, men i løpet av et par dager gikk han fra å være en anonym del av verdenscupsirkuset i hopp, til å være en av Sveits’ mest kjente idrettsutøvere.

For det var Adam Malysz, Sven Hannawald og Matti Hautamäki som skulle gjøre opp om gullet i den lille bakken. Det ble medalje på både Hannawald og Malysz, men de måtte se den spedbygde sveitseren med runde briller klatre til topps på seierspallen.

Tre dager senere var det den store bakken som sto for tur. Ammann og Hannawald delte ledelsen etter første omgang, men tyskeren klusset det til i nedslaget i det andre hoppet sitt. Dermed ble det nok et gull til Ammann. Han ble dermed den andre som vant begge rennene i ett og samme OL. Før ham var det bare Matti Nykänen som hadde klart det.

Ammann vant i Holmenkollen en drøy måned etter OL – hans første verdenscupseier. Etter det måtte han vente helt til 2006 før neste seier kom, og i OL i Torino ble en 15. plass hans beste plassering.

I 2009 overtok han verdenscuptronen, og da han kom til Vancouver var situasjonen en helt annen enn i 2002. Denne gangen var Ammann den store favoritten. Og han innfridde til gangs. Han kopierte bedriften fra Salt Lake City og vant begge rennene.

Både i den lille og den store bakken ble Malysz og Gregor Schlierenzauer nummer to og tre. Schlierenzauer protesterte på Ammanns nye bindinger, men talte for døve ører. Ammann ble dermed den første skihopperen som har vunnet fire individuelle OL-gull. Selv ikke Nykänen klarte det.

Ammann har også et VM-gull fra storbakken i Sapporo i 2007, og ble verdensmester i skyflyging i Planica i 2010. Han vant verdenscupen sammenlagt i 2010.