Kjetil André Aamodt

Da Kjetil André Aamodt kom til Torino var han en av sju alpinister som hadde vunnet tre OL-gull.

Sammen med Janica Kostelic hadde han muligheten til å bli den første som tok fire gullmedaljer i alpint. Men det så ikke ut til at det skulle bli flere medaljer på Aamodt. Han ødela kneet før OL og måtte stå over kombinasjonen.

I super-g så franske Pierre-Emmanuel Dalcin ut til å gå mot gullet. Men dårlig vær gjorde at rennet ble stoppet etter 17 kjørere. Da det ble restartet senere samme dag var det Aamodt som var raskest av alle. Han tok dermed sin fjerde gullmedalje, og ble den første alpinist som klarte det. Bare en halvtime senere kjørte Kostelic ned til gull i kvinnenes kombinasjonskonkurranse og kopierte Aamodts antall gullmedaljer.

Men med to sølv og to bronsemedaljer, er Aamodt OL-historiens mestvinnende alpinist. Han ble også den andre som klarte å forsvare et OL-gull. Alberto Tomba var den første. Han var også den første alpinist som tok medalje i samme øvelse i fire ulike OL. Da han tok sitt siste OL-gull, så ble han den eldste alpinisten som har tatt gull. Da han tok sin første i Albertville i 1992, var han den yngste OL-vinner i alpint.

Aamodt er sett på som en av de mest komplette alpinistene gjennom tidene. Han er en av bare fem mannlige utøvere som har verdenscupseirer i alle fem disiplinene. Med 20 VM- og OL-medaljer troner han øverst over de mestvinnende alpinistene gjennom alle tider. Han har også rekorden i antall topp ti-plasseringer i verdenscupen med 231 stykker.

Aamodt ble i hele oppveksten trent av pappa Finn, og han ble for alvor lagt merke til da han som siste års junior i 1990 tok tre gull og to sølv i junior-VM. Gjennombruddet som senior kom da han året etter tok VM-sølv i super-g i Saalbach. Derfor kom det ikke som noen bombe at han tok sitt første OL-gull da han vant samme disiplin under lekene i Albertville i 1992. En måned senere tok han sin første verdenscupseier.

Men Aamodt var en mann for de store anledninger. Han vant verdenscupen sammenlagt i 1994 og ble nummer to fem ganger, men det var i mesterskap han virkelig tok frem sitt beste. Med totalt 20 VM-og OL-medaljer er han altså tidenes mestvinnende alpinist.