Johann Olav Koss

Legesønnen Johann Olav Koss var suveren i Norge som junior, men var likevel langt bak de beste internasjonale juniorene.

Han gikk sitt første seniormesterskap som 19-åring i 1988, men klarte ikke å kvalifisere seg til den avsluttende 10 000 meteren.

To år senere hadde han bygget seg opp fysisk til å hamle opp med de aller beste. Etter å ha endt på åttendeplass i VM i 1989, ble han verdensmester allround i Innsbruck i 1990.

Koss deltok for første gang i OL i 1992 i Albertville. Der knep han OL-gullet på 1500 meter, bare fire hundredeler foran Ådne Søndrål. Han tok også sølv på 10 000 meter.

Da OL kom til Lillehammer var han i sitt livs form. Han var i en klasse for seg på de tre lengste distansene. Ikke bare tok han tre OL-gull, han satte også tre fantastiske verdensrekorder.

Han ble kåret til årets idrettsutøver av det amerikanske magasinet Sports Illustrated etter oppvisningen i Vikingskipet.

OL-sesongen ble hans siste som aktiv. Han prioriterte medisinstudiene og engasjerte seg i ulike prosjekter. I 1997 startet han organisasjonen MOT sammen med Atle Vårvik. Han var også aktiv innen Olympic Aid til denne organisasjonen ble lagt ned. Da stiftet han Right to Play, som jobber for fattige barn i verden. De siste årene har han viet tiden sin til denne organisasjonen.

I 2011 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sitt humanitære arbeid.