Dan Jansen

Den amerikanske skøytesprinteren kom til Calgary som favoritt på både 500 og 1000 meter.

Tidlig på morgenen på dagen han skulle gå 500-meteren fikk han beskjed om at søsteren Jane var døende av leukemi. Han snakket til henne på telefonen, men hun var for svak til å svare. Noen timer senere ble han informert om at Jane var død. Han valgte likevel å stille til start, ettersom han mente at det var det hun ville ønsket. Men allerede i første sving gikk han over ende, og publikum kunne se ham ligge sønderknust igjen på isen.

Fire dager senere skulle han revansjere seg på 1000 meter. Han satte ut i verdensrekordtempo, men med under en halv runde igjen falt han igjen. Han dro hjem fra Calgary uten medaljer, men fikk U.S. Olympic Spirit Award for sin innsats i sin personlige tunge tid.

I Albertville fire år senere ble han nummer fire på 500 meter og falt igjen på 1000 meter.

Han kom til Lillehammer i 1994 som favoritt igjen. Jansen hadde satt verdensrekord på 500 meter, og var den eneste som hadde vært under 36 sekunder på distansen. Men i Vikingskipet gikk det galt igjen. Han kom til mål denne gang, men endte på åttendeplass.

I forberedelsene til 1000 meteren samarbeidet han med Peter Mueller, som tok OL-gull på distansen i 1976. Og endelig skulle lykken smile til Jansen. Ikke bare vant han. Han satte også verdensrekord på distansen. Han dediserte gullet til sin avdøde søster, og tok en ekstra æresrunde med sin ett år gamle datter Jane på armen. Hun var selvsagt oppkalt etter sin tante.

Etter at han la opp jobbet Jansen en periode som skøytetrener for NHL-laget Chicago Blackhawks.

Nå jobber han som skøytekommentator for NBC.

Jansen har også satt opp en stiftelse til minne om søsteren med mål om å bekjempe leukemi.