Jostein Grindhaug (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)
Jostein Grindhaug (Foto: Ness, Jan Kåre/Scanpix)

Grindhaug: – Vi kan fortsatt drite på draget

Jostein Grindhaug tar ikke av selv om alt ligger til rette for FK Haugesunds første medalje i klubbens 20 år gamle historie.

Ullevaal (TV 2 Sporten): Denne uken er det 20 år siden Haugar og Djerv 1919 slo sammen elitelagene sine og dannet FK Haugesund.

To runder før slutt ligger alt til rette for en solid jubileumsfest på Haugesund stadion – som kan krones med bronse om Odd slås kommende søndag.

Solid høstform

Et tøft kampprogram har ikke hindret FKH i å spille inn tre seire og tre uavgjorte på de siste seks kampene. 21 poeng på de siste ti kampene er det bare Molde som matcher i Tippeligaen, og i en jevn liga betyr det at araberne har klatret forbi naborival Viking og Aalesund.

Lørdag spilte laget en av årets beste bortekamper da 0–1 ble til 2–1 mot Vålerenga på Ullevaal. Trener Jostein Grindhaug ser ingen grunn til å ta av, selv om det var jubelscener litt utover det vanlige i bortesvingen på landskamparenaen.

– Blir du sur om jeg sier at alt ligger til rette for bronse nå?

– Ja. Vi kan drite på draget. Vi har en god treningsuke foran oss før vi skal gruset på mot Odd, sier Grindhaug til TV 2 Sporten.

Tar ingenting for gitt

Den holdningen gjenspeiles hos to av lagets beste mot VIF.

– Selvfølgelig har vi gode muligheter, men vi skal heller ikke ta noe for gitt, sier toppscorer Christian Gytkjær.

– Det er en bra mulighet, men vi må kjøre på og jobbe for at det skal bli tre poeng mot Odd, mener svenske Daniel Bamberg – som gjorde livet surt for Vålerengas venstreside på Ullevaal lørdag.

Grindhaug er selvsagt fornøyd med at laget har satt seg i en så gunstig posisjon.

– De siste kampene har vært noe av det bedre vi har levert, og det i en trengt situasjon – det har ballet vår vei, konkluderer han.

Færre mål enn før

Poengfangsten er den beste i klubbens historie, og det i en sesong der laget har scoret markert færre mål enn de siste årene.

I 2009 rykket Haugesund opp igjen til Tippeligaen, og laget fra jazzbyen har overrasket – og overbevist – med to sjette- og en sjuendeplass. Nøkkelen til suksess har vært noen spisspar som tidvis har vært Norges beste.

Selv om både Thomas Sørum, Nikola Djurdjic og Alexander Søderlund har forsvunnet etter hvert, har FKH funnet gode erstattere.

I år har det derimot kladdet litt mer offensivt, og Haugesund har på mange måter sneket seg opp på medaljeplass uten å briljere. Det underbygges av statistikken de siste sesongene:

2010: 6. plass, 45 poeng og 51 scoringer. Toppscorere: Djurdjic (12 mål) og Sørum (11).

2011: 6. plass, 47 poeng og 55 scoringer. Toppscorere: Djurdjic (12), Søderlund (11) og Sørum (10 – solgt til Helsingborg i august).

2012: 7. plass, 42 poeng og 46 scoringer. Toppscorere: Djurdjic (12 – utlånt til Helsingborg i august og deretter solgt til Greuter Fürth) og Søderlund (10).

2013: 3. plass, 48 poeng og 38 scoringer. Toppscorere: Gytkjær (11) og Bamberg (5).

– Måtte legge om stilen

Grindhaug sier han måtte justere måten laget hans spiller fotball på i år, og at det kan ha sammenheng med at det foreløpig har gitt 17 færre scoringer enn toppåret 2011.

– Vi har blitt et annet fotballag. Vi spiller på en annen måte, vi er ikke så direkte og bruker ballen mer. Vi var nødt til det for vi har ikke de samme spillertypene i det fremste leddet som vi har hatt i de tre-fire foregående årene.

– Det kan godt hende at vi har trengt litt tid på å venne oss til det, men jeg syns det ser høvelig bra ut nå, mener han.

Lagets danske toppscorer har også fått med seg at selv om han har levert med elleve scoringer, har ikke FKH vært like sprudlende fremover som på sitt beste.

– Jeg hører det, men vi har vel holdt et brukbart bunnivå. Vi har ikke hatt de samme toppene som det sies at vi har hatt de siste årene, men det er også en god egenskap å holde et jevnt nivå.

Rekdal:Fortjener bronsen

Laget har også blitt langt bedre på bortebane, og er nå Tippeligaens fjerde beste på fremmed gress.

– Er dere blitt mer kyniske?

– Jada, men jeg syns vi er involvert i målrike kamper borte også – men vi er mer solide.

Det fikk Kjetil Rekdal oppleve lørdag.

– Jeg syns de har vært gode, jeg. Det har vært en kamp mellom 3. og 10. plass og Haugesund har ligget der hele veien, både i år og de siste sesongene. De jobber godt og spiller fornuftig, og fortjener å ligge på tredjeplass, mener Vålerenga-sjefen.

– Hva tenker du om europacupspill i Haugesund neste år, Grindhaug?

– Jeg har ikke tenkt tanken, så kjedelig er jeg.